Lärarfacket rasar mot Gotlandslönerna

Flera lärargrupper i landet har haft en positiv löneökning det senaste året, men på Gotland halkar man efter. ”Utbildning är inte rätt sak att spara in på”, säger vice distriktsordförande på Lärarnas Riksförbund.

Kritisk. Utan god utbildning blir det ingen tillväxt på Gotland. Och vill man inte betala för kvalitet kommer de nyutexaminerade lärarna att söka sig bort från ön, menar Gunnel Ahlgren, ordförande för Lärarförbundet Gotland.

Kritisk. Utan god utbildning blir det ingen tillväxt på Gotland. Och vill man inte betala för kvalitet kommer de nyutexaminerade lärarna att söka sig bort från ön, menar Gunnel Ahlgren, ordförande för Lärarförbundet Gotland.

Foto: Sanne Svensson

Tillväxt (GA)2016-09-08 13:15

Tidigare år har Gotland följt övriga läns utvecklingskurva gällande lärarlönerna, men i dag visar resultatet bland annat att de gotländska gymnasielärarna inte bara har landets sämsta löneutveckling – utan även lägsta lön.

– Vi har haft väldigt dålig löneutveckling de senaste två åren, långt under snittet. Senaste året landade vi på 1,55 procent sammantaget för våra medlemmar. Det känns för jäkligt när övriga Sverige ligger omkring fyra-fem procent. Vi jobbar aktivt med detta mot regionen, men gensvaret är hela tiden ”Vi har inte råd”. Det är dåligt att de inte prioriterar det här. Det handlar om Gotlands och Sveriges framtid. Om utbildningen faller, då faller hela systemet. Utbildning är inte rätt sak att spara in på, säger Petter Stjernstedt, biträdande kommunalombud och vice distriktsordförande på Lärarnas Riksförbund.

Utbildningsdepartementet räknar med att det kommer saknas omkring 60 000 lärare i Sverige 2019. Enligt Lärarförbundets undersökning överväger även sex av tio lärare redan i dag att lämna yrket till följd av de låga lönerna – vilket Gunnel Ahlgren, ordförande för Lärarförbundet Gotland, ser som mycket oroande, då det redan i dag råder stor brist på behöriga lärare över hela landet.

– Rektorerna har haft det tufft att rekrytera här på Gotland i sommar. Alla tjänster är tillsatta på ön – men inte med behöriga lärare, berättar hon.

Staten har insett att det här är ett stort problem och vill öka läraryrkets attraktionskraft. Därför införs Lärarlönelyftet i skolorna från oktober: en satsning som innebär att särskilt kvalificerade lärare ska kunna få mellan 2 500 och 3 500 kronor mer i lön.

– Det är jättebra. Men det kan också bli väldigt fel för de som inte beviljas lönelyft. För att inte uppfattas som kontraproduktivt krävs det att arbetsgivaren skjuter till pengar så fler lärare kan höjas samtidigt, men regionen säger tvärt nej till det, säger Gunnel Ahlgren.

Eva Edin, personalchef på utbildnings och arbetslivsförvaltningen, håller med facket.

– Det är naturligtvis oroande att vi halkar efter. Vi är helt överens, vi vill också se högre löner. Men det finns ingen ”quick fix". Situationen för lärarna är inte unik. Vi har flera liknande problem inom Region Gotland, till exempel på socialtjänstsidan och inom vården, säger hon.

Eva Edin menar att lönerna på Gotland fortfarande ligger relativt i fas med övriga mindre fastlandskommuner, men att trenden av den generellt låga löneökningen i regionen måste brytas på sikt.

– Fortsätter vi hålla nere löneutvecklingen som vi har gjort i hela regionen nu de sista två åren kommer vi få problem med att folk inte vill flytta hit. Vi måste få politikerna att förstå att vi måste skapa resurser för lönebildning, säger hon.

Lärarlönelyftet

Lärarlönelyftet är en statlig satsning för att särskilt kvalificerade lärare, förskollärare och fritidspedagoger ska kunna ges löneökning.

Den genomsnittliga löneökningen ska vara mellan 2 500 och 3 500 kronor.

Medlen är 3 miljarder kronor årligen och ska räcka till löneökning för cirka 60 000 lärare.

Huvudmännen kommer att kunna begära ut pengar för Lärarlönelyftet från och med hösten 2016.

Arbetsgivaren bestämmer hur många som ska få löneökning och när ökningen ska träda i kraft. Tidigast möjliga datum att få löneökning från är den 1 juli 2016.

Källa: Skolverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om