”Ett statligt bidrag är mot EU:s regler”

Det hade inte varit någon mening med att lämna delar av de 100 mil­jonerna till någon annan myndighet än Tillväxtverket, EU:s regelverk kan ändå inte kringgås. Det säger Peter Larsson, apropå kritiken mot att det inte går att söka medel för primärproduktion.

GA de senaste dagarna.

GA de senaste dagarna.

Foto:

Tillväxtpengarna (GA)2017-03-20 11:00

Som GA rapporterat finns tung lokal kritik mot att Tillväxtverket inte kan bevilja­ ansökningar gällande­ primär­-­produktion inom jord­bruks­området. Detta trots att mat- och livsmedelsnäringar särskilt pekas ut som områden som ska få del av de 100 miljoner kronor som ingår i regeringens näringslivspaket. Pengar som utgör den statliga kompensationen för förväntat minskat antal arbetstillfällen inom kalkindustrin sedan regeringen beslutat att låta Ojnareskogen ingå i ett utvidgat Natura 2000-område.

Peter Larsson fick uppdraget som regeringens samordnare för projektet. Han hävdar att det inte spelat någon roll var pengarna för eventuella projekt för primärproduktion placerats.

– Det är mot EU:s regler att ge statliga bidrag till detta.­ Att det las på Tillväxtverket­ var ändamålsenligt. Det ha­de inte spelat någon roll om det lagts på annat håll än Tillväxtverket, om något rör jordbruket kan man ändå inte kringgå EU:s regelverk. Allt med jordbruk går med särskilda förordningar och det ville vi inte in och böka i.

Peter Larsson framhåller att mycket ändå hänger på hur man lägger upp en ansökan.

– Regelkunniga personer sitter med detta och jag tror att de kan sätta tänderna i det på rätt sätt. Men det är lättare att få projektmedel till förädling.

Sveriges Lantbruksuniversitets planer på en utökad eta­-blering på Gotland var en viktig del när näringslivs­paketet presenterades. Tanken var att SLU skulle samverka med stora svenska livsmedels­före-tag inom industriforskning.Ett uttalat mål var att öka förädlingsgraden i öns livs­medelsindus­tri vilket skulle kunna leda till ökad export. Svårigheterna att få i gång livsmedelssatsningar har dock försenat SLU-planerna.

– Att skapa en långsiktig forskningsmiljö med SLU på plats ingår absolut i planerna, fastslår Peter Larsson.

Han berättar också om att han i veckan avslutar ett annat regeringsuppdrag som har bäring på Gotland.

– På onsdag (29 mars) lägger jag fram en rapport för en stärkt livsmedelsstrategi i hela Sverige.

Peter Larssons uppdrag med miljonerna är avslutat, han har inte något formellt infly­-tande på hur de fördelas.­ Men:

– Lite nyfiken på vad som händer med de 100 miljonerna är jag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!