I torsdags hölls ett möte mellan representanter från bland annat länsstyrelsen Gotland, tillsynsmyndighet i ärendet, och tingsrättens chef, Mikael Mellqvist. Ingenting blev beslutat, konstaterar han, men är ändå positiv några timmar senare:
– Vi beslutade inte något utan sonderade helt enkelt terrängen och diskuterade hur begreppet byggnadsminne är formulerat . Men vi kan väl säga som så att jag ändå kände att länsstyrelsen lyssnade på oss när vi berättade om våra behov. Vi börjar helt enkelt bli lite trångbodda.
Är det kris?
– Absolut inte, snarare är det så att vi är ute i god tid för att ligga i framkant av planeringen. Det här handlar om förändringar som kanske ligger fyra, fem år fram i tiden.
Vad är det ni behöver?
– Framför allt ytterligare en fullvärdig förhandlingssal med all utrustning vi behöver, så att vi får två. Men det handlar också om att få utrymme för säkerhetshöjande åtgärder av olika slag. Det är inget vi behöver i dag, men som det tyvärr ser ut i världen just nu kan det behövas i en nära framtid.
Mikael Mellqvist är inte främmande för radikala grepp.
– Vi kan tänka oss bygga ut och bygga till, men det hänger som sagt på vad länsstyrelsen godkänner.
Louise Hoffman Borgö, kulturmiljöhandläggare vid länsstyrelsen vill inte säga vad hon tycker om det, ännu.
– Det här är ingen enkel fråga. Vi har nu lyssnat till tingsrättens behov, vad de behöver för att kunna driva sin verksamhet, i relation till en byggnad som omfattas av ett ganska strängt skydd. Det är inte bara utsidan det handlar om utan en helhet hos en byggnad med en speciell funktion som avspeglas i insidan och delar av möblerna, som skapades av husets arkitekt.
Mellqvist funderar på att bygga ut, vilka åtgärder kan ni tänka er att godkänna?
– Det kan jag inte säga i nuläget, vi försöker väga in alla aspekter och pröva alla alternativ först. Just nu finns alla möjligheter.
Louise Hoffman Borgö ser tre alternativ i nuläget: bygga om interiören. Bygga ut huset. Eller flytta verksamheten flyttas till annan lämplig plats.
Det sistnämnda är inte någon bra idé, tycker hon.
– Det bästa vore förstås om man kunde modernisera byggnaden med respekt för den funktion det ursprungligen byggdes för.
Mikael Mellqvist väntar nu på att gå vidare med ärendet.
– Vi måste också lyssna på vad Domstolsverket säger i frågan.