Hemliga rum öppnades upp

I många år var Tingstäde fästning bland det mest slutna på ön. I helgen visades anläggningen upp när Fastighetsverket öppnade dörrarna till landets hemligaste rum.

Periskop. GA-reportern försöker få koll på yttervärlden.

Periskop. GA-reportern försöker få koll på yttervärlden.

Foto: Malin Vinblad

Tingstäde 2012-05-28 04:00

Fästningsanläggningen uppfördes 1898-1917 och skulle fungera som mobiliseringsplats och som skydd för de förråd som fanns i Tingstäde. I kupolerna har den fyra kanoner vilket ansågs vara tillräckligt för att försvara den utrustning och den mat som skulle hålla stridsviljan hos förbanden uppe.


Första världskriget
- Fästningen stod på topp under första världskriget, framhåller militärhistorikern Bengt Hammarhjelm som givetvis var på plats för att leverera sina kunskaper.

- Förråden skulle bort från Visby och de kom på plats 1901-02. Sen fortsatte man efter hand och själva fästningen stod helt klar 1917. Och då var kriget nästan slut, så brukar det vara i Sverige, konstaterar en luttrad Bengt Hammarhjelm.

Att placeringsorten blev Tingstäde hängde ihop med det skyddade läget. Träsket på ena sidan och dåtidens myrområde på den andra gjorde att den enda passagen var trång och därmed lättskyddad. Hemlig var anläggningen ända in på 1970-talet även om dess militärstrategiska betydelse då minskat kraftigt och den främst åter användes som förråd.

- Den enda tänkbara anläggningen av samma dignitet på Gotland är Fårösund men där är ju numera det mittersta batteriet hotell, menade Per Nelander, förvaltare vid ägaren Fastighetsverket, varför man valt just fästningen.


Kassavalv
Kl. 11.00 invigdes evenemanget, som drog drygt 600 besökare, med välkomsthälsning och salut och sedan kunde besökarna strömma ner i anläggningen och ta del av de labyrintiska gångarna och de många rummen och utrymmena innehållande allt från stenkar för griskroppar i saltlake till ett kassavalv dit Riksbankens resurser skulle föras i händelse av nödläge.

I några av rummen fanns det också statister som agerade. I sjukstugan återfanns bland andra Leif Svensson.

- Jag har varit här en gång tidigare. Det var när jag var på repövning men då fick vi bara se kök och logement.

Lokala medarrangörer var bland andra Tingstäde hembygdsförening, Gotlands försvarsmuseum och Wats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om