Expert varnar: ”Allt fler intrång vid vattenanläggningar”

Mycket är fortfarande oklart vad gäller helgens misstänkta vattensabotage vid Tingstäde träsk. Men enligt Pär Dalhielm, vd på branschorganisationen Svenskt vatten, är en sak säker.
– Troligen är det något form av test av samhällets förmågor och svagheter, säger han.

Sent på söndagseftermiddagen larmades Region Gotland om ett fel på en råvattenpump vid Tingstäde träsk. Väl på plats upptäcktes att någon hade tagit sig in i ett elskåp och dragit ut en kabel. Händelsen utreds nu som sabotage.

Sent på söndagseftermiddagen larmades Region Gotland om ett fel på en råvattenpump vid Tingstäde träsk. Väl på plats upptäcktes att någon hade tagit sig in i ett elskåp och dragit ut en kabel. Händelsen utreds nu som sabotage.

Foto: Jonas Bäckström Thurgren

Tingstäde2025-03-03 17:02

Vid 17.30 på söndagskvällen larmades Region Gotland om ett fel i en råvattenpump vid Tingstäde träsk. Väl på plats upptäckte regionens personal att strömmen till pumpen hade brutits genom att någon hade ryckt ut en sladd i ett elskåp.

Händelsen kom till medias kännedom först på måndagsförmiddagen. I ett tidigt skede förekom uppgifter om att den hade kunnat leda till att hela Gotland blev utan vatten. Men det tillbakavisades strax därpå av Region Gotlands VA-chef Susanne Bjergegaard Pettersson.

– Det hade inte hänt. Vi har så pass många vattentäkter och alla är inte ihopkopplade. Men om vi inte hade upptäckt det så hade vattnet tids nog tagit slut, sade hon till Helagotland på måndagsförmiddagen.

undefined
Susanne Bjergegaard Pettersson är chef för Region Gotlands VA-avdelning.

Ingen person är frihetsberövad med anledning av händelsen, som polisen rubricerar som sabotage. Strax efter klockan 11 på måndagsförmiddagen inledde man en teknisk undersökning vid råvattenpumpen, men vem eller vilka som ligger bakom är i skrivande stund oklart.

Pär Dalhielm är vd på branschorganisationen Svenskt vatten, som företräder alla kommunala vatten- och avloppsorganisationer. Enligt honom har rapporteringen om intrång och incidenter med koppling till vattenförsörjning ökat i Sverige under de senaste åren.

– Det är en trend. Dels genom olika typer av inbrott, men också genom desinformation. Förra veckan spreds det exempelvis ett rykte om att det skulle finnas bakterier i vattnet i Östersund, men det stämde inte, säger Pär Dalhielm.

Han uppger att Svenskt vatten inte har några egna siffror på hur stor en eventuell ökning av sådana händelser är, men hänvisar bland annat till en artikel som Dagens Nyheter publicerade i höstas. Enligt den registrerades det under andra halvan av 2024 ett brott mot en vattenanläggning var femte dag i polisregion Väst – en kraftig ökning jämfört med början av 2000-talet.

undefined
Pär Dalhielm är vd på branschorganisationen Svenskt vatten.
undefined
Sent på söndagseftermiddagen larmades Region Gotland om ett fel på en råvattenpump vid Tingstäde träsk. Väl på plats upptäcktes att någon hade tagit sig in i ett elskåp och dragit ut en kabel. Händelsen utreds nu som sabotage.
undefined
Polisen hade vid lunchtid på måndagen inte frihetsberövat någon person misstänkt för sabotaget.

I DN:s artikel nämns bland annat hur en okänd gärningsperson i slutet av våren i fjol bröt upp dammluckor vid en vattenreservoar i Leksand. Och i höstas bröts en dörr upp till en annan vattenreservoar – den gången i Bollnäs.

Vad tror ni att den här ökningen kan bero på?

– Zoomar man ut ett snäpp så vet vi – med erfarenhet från våra kollegor i Ukraina – att vattenförsörjningen är ett uttalat mål från Rysslands sida. Tillsammans med avloppssystem och elförsörjning utgör det en kritisk infrastruktur, säger han och fortsätter:

– Det kan ju röra sig om något form av test av samhällets förmågor och svagheter, men det får polisens utredningar avgöra. Hittills har vi inte fått det bekräftat att det rör sig om rena sabotage och vi vet inte vilka störningar som kan komma framöver. Men vi vet att det kommer att ske.

Hur ser skräckscenariot ut om vattenförsörjningen skadas?

– Det kan innebära att skolor behöver stänga, att operationer behöver ställas in och att industrier och andra arbetsplatser inte fungerar. Och försvinner vattnet helt kan det få katastrofala följdeffekter.

Som ett exempel på hur vattentäkter kan ta skada nämner Pär Dalhielm hur dricksvattnet i Kallinge – utanför Ronneby – förorenades av PFAS-ämnen i början av 2010-talet. Något som hade orsakats av Försvarsmakten, genom övningar som skett på närliggande flygflottiljen F17.

– Så då var det staten själv, genom Försvarsmakten, som skadade vattnet. Men i ett värsta scenario kan ju någon annan slå ut en hel vattentäkt.

undefined
Tingstäde träsk är en av Gotlands absolut viktigaste vattentäkter.

Vattenpumpen som saboterades vid Tingstäde träsk stod enligt Susanne Bjergegaard Pettersson inte under någon kameraövervakning. Samtidigt menar Pär Dalhielm att skyddet och bevakningen av vattenförsörjningen är av avgörande betydelse för framtiden. Men han framhåller att det är en fråga om avvägningar.

– I och med att vattensystemen är utspridda över en så stor yta är det omöjligt att ha ett hundraprocentigt skydd. Man kan inte ha koll på allt hela tiden. Så det blir en fråga om vad vi egentligen är beredda att betala för att skydda oss, säger Pär Dalhielm och tillägger:

– Det vi vet är att man kan vara trygg med vattnet som kommer ur kranen, eftersom det ständigt kontrolleras.

2022 tillsatte den dåvarande regeringen en utredning av beredskapsläget inom vattenfrågor i Sverige. I den färdiga rapporten – som är på över 500 sidor och presenterades i början av december 2024 – finns det flera förslag som Pär Dalhielm ser som positiva. Men enligt honom var det en viktig punkt som inte behandlades i utredningen. Nämligen hur finansieringen ska gå till.

Pär Dalhielm anser nämligen att det är oundvikligt att VA-avgifterna över tid behöver höjas i hela Sverige. Något som enligt honom kräver ”modiga beslut på lokal nivå”. Men det räcker inte hela vägen.

undefined
På måndagsförmiddagen var polisen på plats vid det misstänkta sabotaget.
undefined
”Det kan ju röra sig om något form av test av samhällets förmågor och svagheter, men det får polisens utredningar avgöra”, säger Pär Dalhielm om de misstänkta sabotagen mot vattenanläggningar runt om i Sverige.
undefined
Strax innan lunchtid på måndagen genomförde polisen en teknisk undersökning vid pumpen.

– Vattensystemen är underfinansierade med 10 miljarder varje år. Och att bygga mer robusta system är en utmaning för kommunernas ekonomi. Man behöver låna ofantliga belopp för att bekosta det, så det krävs incitament och eventuellt statliga investeringsstöd, säger Pär Dalhielm.

Precis som inom många andra områden innebär ö-läget att Gotland brottas med speciella förutsättningar när det gäller vattenfrågor. Men enligt Pär Dalhielm är ön ”i många delar ganska långt fram” i beredskapsarbetet.

– Det beror troligen på att vattenförsörjningen har varit en kritisk fråga på Gotland under en lång period. Och då finns det en medvetenhet om vattnets betydelse för samhället, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!