På torsdagsmorgonen offentliggjorde Gotlandshem sin lista över fastigheter som bolaget överväger att sälja. Listan, som varit hemlig fram till nu, innehåller bland annat fastigheten Furbjärs 1:11 i Tingstäde, där 28 lägenheter ingår på Mistelvägen 2–56.
Om Gotlandshems förslag blir till verklighet, innebär det att bolaget inte kommer ha några bostäder kvar i Tingstäde.
En av dem som bor på Mistelvägen är Daniel Lilja, 34. För ett år sedan utnyttjade han sina ködagar hos Gotlandshem för att flytta in i lägenheten där han bor med sin dotter och sambo.
– Jag bodde på Gråbo innan de sålde lägenheterna där, så för mig känns det inte jättebra. Då blev det inte särskilt bra efter försäljningen. Jag är inte jätteglad över de här nyheterna, säger Daniel Lilja.
Han säger att det känns bra att de som bor i lägenheterna har besittningsrätt, men att han har en dålig magkänsla på grund av de tidigare erfarenheterna.
– Sen känns det sådär att våra hem säljs för att finansiera nybyggen i Visby. Vi har saker här som vi länge bett om att få fixat, men inget har hänt. Då börjar man ju undra om de struntat i det för att de vetat om att de ska säljas. Men vi får se hur allt blir, säger Daniel Lilja.
Ett par dörrar bort bor Marianne Burstam, 88. Hon har bott i lägenheten sedan 2012 och trivs som fisken i vattnet.
– Bättre kan man inte bo, säger hon.
Hon har inte hunnit tänka på vad en eventuell försäljning skulle kunna innebära för henne, men hon hoppas i alla fall att det förblir hyresrätter på Mistelvägen.
– Frågan är hur man gör om de nya ägarna vill göra om det till bostadsrätter. Det är jag inte road av, på grund av ålder och att allt annat är så dyrt, säger Marianne Burstam och fortsätter:
– Vi får bara hoppas att om det nu blir nya ägare, att det här fortsätter vara ett bra ställe att bo på.
Likt Marianne Burstam, så känner Roger Karlsson, 59, inte heller sig orolig över vad en potentiell försäljning kan innebära. Han är dock inte lika positiv som Marianne när det kommer till standarden på de nuvarande lägenheterna.
– Jag vet inte om det kan bli sämre än vad det är nu, med Gotlandshems underhåll som de aldrig gör, säger Roger Karlsson.
Han har bott i Tingstäde i drygt tre år tillsammans med sin sambo, och hoppas att en eventuell försäljning kan leda till ett lyft för bostäderna.
– Det viktiga är att det kommer någon som kan ta hand om lägenheterna. Jag hoppas inte det kommer in något fastighetsbolag som vill renovera dyrt, och att det resulterar i höga hyror. Det hade varit det jäkligaste, säger Roger Karlsson.
Sofie Ekelöf, 45, bodde i kvarteret Riggen i Visby, innan hon tvingades flytta då kvarteret skulle rivas. Hon och hennes sambo har bott på Mistelvägen i snart ett år.
Hon menar precis som Roger Karlsson, att standarden på lägenheterna inte är toppen, och att Gotlandshem brustit i sitt underhållsarbete. Detta gör henne orolig att en eventuell ny fastighetsägare kan komma att smida planer om att riva fastigheterna.
– Men då kommer de få väldigt svårt att bli av med oss. Vi flyttar inte härifrån. Då får de köpa en ny kåk till oss, säger Sofie Ekelöf.
Hon är också orolig över att bostäderna kan komma att bli bostadsrätter om en försäljning går igenom.
– Vi kommer inte ha råd med det och jag vet fler i kvarteret som inte har det. Om det nu blir sålt så hoppas jag verkligen att den som tar över värnar om sina hyresgäster, säger Sofie Ekelöf.
Kan ni göra något för att förhindra att de sedan säljs vidare kort därpå?
– Om det finns en politisk vilja så kan man paketera bostäderna som ett aktiebolag, och därigenom ställa vissa krav – exempelvis att de ska fortsätta vara hyresrätter.
Susanne Davidsson är förhandlare för Hyresgästföreningen på Gotland. När Helagotland når henne har hon ännu inte hunnit sätta sig in i beskedet från Gotlandshem.
– Vi har ju funderat på vilka fastigheter det kunde komma att gälla. Jag kan väl bara säga att vi tycker att det är beklagligt att allmännyttan avvecklas på det här sättet och att Region Gotland säljer av bostäder som de faktiskt har, säger Susanne Davidsson.