Gotlands försvarsmuseum i Tingstäde kan nu stoltsera med en ny turistmagnet, åtminstone för militärt intresserade. Den nio meter långa och 24 ton tunga kanonen har en stark historia vid KA3 i Fårösund.
– Det här var den största fasta sjömålskanon som användes på Gotland, berättar Rutger Bandholtz, ansvarig för flyg och marin vid försvarsmuseet.
Under fredagen anlände kanonen från fastlandet på trailer till Tingstäde och lyftes av med kran.
– Häromdagen kom ju beskedet att försvarsanslaget höjs, här kommer den första satsningen, säger museivolontären Mats Larsson skämtsamt samtidigt som han hjälper till vid avlastningen.
Pjäsen ska pryda museisamlingen med de övriga åtta fasta sjömålskanoner som använts på Gotland.
– Att vi får hit den gör att cirkeln sluts och att den sista pusselbiten är lagd för vår samling fasta artilleripjäser, säger Rutger Bandholtz.
Kanonen, Modell 98 med 21 centimeters kaliber, började byggas 1898 av vapentillverkaren Bofors i 17 exemplar.
– Just det här eldröret levererades 1901 till flottan och sattes då på en pansarbåt som hette Vasa. Under andra världskriget flyttades den till pansarskeppet Manligheten fram till början av 50-talet då det fartyget skrotades.
Just denna kanon använde Bofors på sitt eget övningsfält utanför Karlskoga efter att modellen togs ur bruk, från mitten av 60-talet. Där tjänstgjorde den som testpjäs vid ammunitionsutveckling. I dag är den uttjänt även i det syftet och möjligheten öppnade sig för KA3:s kamratförening att köpa in kanonen.
– Vi fick ge skrotvärdet. Av de 17 kanoner som gjordes är detta en av få som inte skrotats eller skurits sönder genom åren, så vi ser ett stort värde i att ha den, säger Rutger Bandholtz.
Kanonen var alltså den största fasta som använts på Gotland. Den kunde skjuta granater i upp till tre mil.
– På Gotland hade vi ett batteri som var utrustat med tre sådana här, vid Hultungs i Bunge, säger Rutger Bandholtz.
En som var med och sköt med kanonen på Gotland innan den togs ur bruk i mitten på 60-talet var Jan Frändfors, i dag 79 år.
– 1961 var första gången, då var jag 20 år och anställd på KA3. Skjutningen var en upplevelse, närmast chockande. Stenarna flög och inte ett löv var kvar på Hultungs. Vi sköt ut över havet på mål som var bogserade efter en båt med 800 meter lina, berättar han.