Tungt bestyckad, med över 100 bronskanoner ombord och med 900 man i besättningen, sjönk den svenska flottans flaggskepp Mars, eller Makalös som hon också kallades.
I somras, efter 477 år på Östersjöns botten, återfanns krigsskeppet av den fem man starka gruppen i "Ocean recycling" i Västervik.
- Vi har forskat kring Mars i över 20 år. Varje år har all vår lediga tid, somrar och semestrar, sökt klarhet i vad som hände skeppet och var hon gick under, förklarar Fredrik Skogh.
Jämte honom i gruppen är Christofer Modigh, som också var med på Gotland i går, samt Anton Peterson, Rickard och Ingvar Lundgren.
Sjöstrider
Mars sjönk vid Ölands norra udde i ett sjöslag mellan den svenska och den dansk-lybska flottan. "Ocean recycling" fann skeppet på 75 meters djup norr om Ölands norra udde.
- Närmast kommer en expertgrupp att sättas samman med marinarkeologer, dykare och företrädare för näringslivet. Fyndplatsen ska kartläggas, fakta ska samlas in och sedan gäller det att finansiera en fortsättning på projektet, säger Fredrik Skogh.
Han noterar Mars koppling till Gotland, genom dansk-lübska flottan vars skepp låg på redden utanför Visby när Mars sjönk utanför Öland.
- Två år tidigare var de fartygen med i samma strid som Mars, konstaterar han.
Arkeologidagen
Arkeologidagen på söndagen anordnades på nästan 50 olika platser runt om i Sverige.
På Gotland kunde intresserade vandra i arkeologernas fotspår i Hellvi och få en guidad tur vid Riksantikvarieämbetets konserveringslaboratorium i Visby.
På försvarsmuseet i Tingstäde bjöds intresserade på ett program med bland annat Aquaarkeologen, Huma-projektet "dansk-lübska flottans förlisning", Gotlands havsgille, Gutniska gardet och Peter d´Agnans hamn- och fiskelägsprojekt på ön.