För att tvätta ledningarna vid vattenverket i Tingstäde används klor, eller rättare sagt natriumhypoklorit. Detta ska dock inte komma ut i avloppet, vilket var vad som skedde för två veckor sedan, på grund av ett handhavandefel.
– Kloret förvaras i en svart tunna, så vi vet inte exakt hur mycket som hann rinna ut. Men personalen uppskattar mellan 50 och 100 liter. Det anses inte vara något jättestort utsläpp, berättar Bengt-Olof Grahn, miljösamordnare på Region Gotland.
Det var aldrig någon fara för dricksvattnet – eftersom spillet hamnade i avloppet uppstod problemen i stället på reningsverket.
Där fanns det en oro för den så kallade biobädden.
– Sånt här påverkar mikroorganismerna där och reningskapaciteten gick också ner under en tid. Men åtgärder vidtogs direkt och bädden började genast att återhämta sig.
Hur orent var det vatten som verket hann släppa ut?
– Jag kan inte tänka mig att det var någon fara, naturen tar hand om det. Det finns inget saneringsbehov och det är inget folk behöver oroa sig för, svarar Bengt-Olof Grahn.
Enligt regionens VA-chef Susanne B Pettersson sker nu en ökad tillsyn av processen i Tingstäde reningsverk.
– Personalen får åka dit oftare just nu och kolla att biobädden mår bra. Det var bra att de snabbt vidtog åtgärder, säger hon.
En särskild ventil har också tagits bort vid vattenverket för att missen inte ska kunna upprepas.
– Och vi utreder om det här kan ske på andra ställen också, säger Susanne B Pettersson.