Precis bredvid Tingstäde träsk står en stor grå byggnad med en lekpark på den snötäckta tomten. Här bor Paulina Barraza tillsammans med man och dottern Flora. Huset byggdes år 1905 och har genom åren använts till det mesta – från militär- och flyktingboende till förskola och brandstation.
– På Google maps såg det ut som att det fanns en förskola till Flora här, men när vi kom hit förstod vi att det var den vi köpt, säger Paulina och skrattar.
Hon sitter på vardagsrumsgolvet och sorterar upp färgglada barnkläder från tre stora påsar. På bordet intill står små skor, rosa sneakers och ett par gula gummistövlar i storlek 23. Intresset för begagnade barnkläder tog fart när hon fick sitt första barn för två och ett halvt år sedan. Då var hon sist i kompisgänget att skaffa småbarn vilket gjorde att vännerna donerade stora flyttlådor med urväxta barnkläder och leksaker som de ville bli av med.
– Då fick jag nästan lite svindel och tänkte "har alla småbarnsföräldrar så här mycket saker?" Men det visade sig ju att det behövs mycket prylar.
Paulinas källare fylldes snabbt med donerade barnkläder. Så fort Flora växte ur något hämtades nya storlekar i förrådet. Till slut bestämde hon sig för att stenhårt följa principen "ingenting nytt".
Intresset för second hand har vuxit de senaste åren. Enligt en rapport från Thredup Resale utgjorde begagnade kläder nio procent av den globala marknaden 2022. Paulina tror att en anledning är att fler insett att det finns en efterfrågan för gamla saker.
– Förut skämdes folk lite för att ge bort någonting som använts, men den tröskeln känns lite passerad nu. Man blir ju jätteglad när gamla plagg kommer till nytta.
Ytterligare en anledning kan vara att många småbarnsföräldrar lägger ner mycket energi på att hitta varor med god kvalitet, då kan det göra ont att ge bort dem, tror Paulina.
– Lägger man istället tid på att tvätta och sälja så ser man att det faktiskt fungerar.
Även på Gotland tycker sig Paulina se ett ökat engagemang för andrahandsmarknaden. Däremot saknade hon en plattform som samlar barnkläder och produkter på ett ställe.
Paulina, som sparat alla gåvor hon fått genom åren, började fundera på att starta någonting själv. Sagt och gjort, nyligen öppnade hon Instagramkontot "fryll_gotland", en försäljningssida för gamla barnkläder. Responsen har redan varit stor – nästan alla kläder som ligger ihopvikta på soffan i Tingstäde har sålts.
– Det har gått jättesnabbt. Man märker verkligen att det finns ett intresse, det är jättekul.
Själv har Paulina köpt mycket av sina second hand-plagg av andra på Instagram, som sedan fraktas från fastlandet. I framtiden hoppas hon på en växande lokal marknad.
Några av de dyraste prylarna till barn är barnvagn, babyskydd, bilbarnstolar och babysitters.
– Men även sängar och leksaker av god kvalitet. Det är saker som är väldigt hållbara och kan användas av fler.
Utöver second hand-butiker finns det en facebookgrupp som heter "Barnprylar på Gotland" som är bra, berättar Paulina. Hennes bästa tips är att leta efter varor av kvalitetsmärken, snabbt fläckbehandla när olyckan är framme och att köpa kläder säsongsbaserat.
– Även om man tror sig veta hur snabbt ens barn växer så blir man ofta förvånad. Det går ju så jäkla snabbt.