Under helgen kom rapporter om att människor som badat i Tingstäde träsk tidigare under veckan fått kliande utslag över hela kroppen. Vad utslagen beror på är inte säkerställt, men högst troligt handlar det så kallad badklåda eller cerkariadermatit.
Badklåda är ofarligt och brukar gå över inom en vecka. Det är sällan någon behöver söka vård, men får man feber bör man kontakta 1177 Vårdguiden. Klådan orsakas av en fågelparasit i larvstadie som sprids i vattnet och "av misstag" ger sig på människor. Larven borrar sig in en millimeter under huden och dör sedan.
Anette Hansen är utredare på Folkhälsomyndigheten. Hon förklarar att man inte kan veta säkert att det är badklåda, men att det är troligt.
– Normalt gör man inga tester efter parasiten och det är inget man ser i vanliga badvattenprover.
Regionen har ingen skyldighet att stänga badet eller informera allmänheten.
– Parasiten kan finnas där det finns mycket andfåglar och vissa typer av snäckor, vilket finns i ganska många sjöar. När det blir varmt i vattnet så förökar sig larverna i snäckorna, ger sig ut i vattnet och simmar omkring i ytvattnet, säger Anette Hansen.
Kombinationen värme och svag vind gör att vattnet står stilla, vilket är extra gynnsamt för larverna.
– Det är framförallt barn, som badar nära stranden, som lätt får många utslag.
För att minska risken för klåda kan du duscha, byta badkläder och torka dig noga efter badet. Ju längre du är i vattnet, desto större risk för besvär. För att lindra besvären kan man använda kylbalsam, kortisonkräm eller allergimedicin.
– Även några badsjöar här i Stockholm drabbades under förra veckan. Jag känner inte till några fler platser i landet just nu, men det här förekommer varje år när det är varmt i vattnet.
Brukar parasiterna vara kvar hela badsäsongen?
– Nej, de växer till när det blir varmt och sedan brukar det avta när de dör av. Det brukar inte vara hela säsongen, men de kan absolut återkomma, säger Anette Hansen.
Regionens miljöskyddsinspektörer som är ansvariga för den årliga provtagningen vid de offentliga badplatserna har inte hört talas om att Gotland drabbats tidigare av utbrott av badklåda. När de på måndagen fick kännedom om problemet tog de kontakt med smittskyddsläkare Maria Amér för att ta fram en strategi.
Badklåda är inte en anmälningspliktig sjukdom och regionen har ingen skyldighet att stänga badet.
– Vi kommer att lägga ut information på vår hemsida och sätta upp en skylt vid badplatsen där vi informerar och avråder från att bada i en vecka, säger Jonatan Levin, miljöskyddsinspektör.
Att avrådan bara gäller en vecka beror bland annat på att det väntas väderomslag.
– Nu har det varit varmt och nästan vindstilla, men blir det lite kallare, lite blåsigare eller kommer regn så är det troligt att problemet försvinner, säger Jonatan Levin.
Om en vecka kommer skylten att plockas bort.
– Det är vanligt att man sätter upp skyltar med avrådan tills vidare, men vi väljer att ta en vecka i taget.
Vill ni att folk hör av sig om det är fortsatt problem?
– Ja, om det dyker upp igen efter att vi tagit bort vår avrådan så är det bra om man informerar oss så vi kan utfärda en ny avrådan.
Han vill också rikta beröm till dem som uppmärksammade problemet på sociala medier.
– Det är jättebra att det finns sådana här grupper som snappar upp vad som händer. Deras insats har troligtvis hjälpt många andra att slippa utsättas för samma sak, säger Jonatan Levin.