Fastighetsägarna fick förra året ett föreläggande om att söka bygglov efter regionens inspektion. Då framkom det att ägarna använde byggnaden som bostad, vilket de inte hade bygglov för.
Ägarna ifrågasatte kravet på bygglov och överklagade beslutet till länsstyrelsen som höll med miljö- och byggnämnden om att det krävs bygglov för att ändra användningen. Ägarna som köpt fastigheten av regionen hävdade i sin överklagan att regionen var medveten om att byggnaden skulle användas som bostad när man sålde och att det därför inte behövdes något bygglov.
Länsstyrelsen avslog överklagandet i februari och miljö- och byggnämndens beslut stod därmed fast. Länsstyrelsen konstaterar att ägarna fått möjlighet att söka bygglov i efterhand, så kallat lovföreläggande med stöd av Plan- och bygglagen. Det innebär att man kan ansöka om bygglov inom sex veckor efter att beslutet om föreläggande vunnit laga kraft. Om inte bygglov sökts då kan nämnden på ägarens bekostnad upprätta ritningar och beskrivningar samt vidta nödvändiga åtgärder för att pröva frågan.
Att ägarna tycker det är oskäligt att efter fyra år kräva ett bygglov, räcker inte som argument. Någon lagstadgad skyldighet för en säljare att se till att bygglov finns för ändrad användning innan den överlåts finns inte, vad länsstyrelsen kan se.
Länsstyrelsen konstaterar att det är ostridigt att bygglov saknas. Ägarna gick vidare till mark- och miljödomstolen som alltså går på samma linje.