Region Gotland har tidigare haft farhågor om att fortsatt brytning på Filehajdar riskerar att påverka Tingstäde träsk, en viktig vattentäkt för regionen. Men i det yttrande som regionstyrelsen antog den 5 mars står det:
”Vad gäller påverkansområdets utbredning västerut så framgår av sökandens ansökan och underlagshandingar att fortsatt brytning vid Filehajdar inte bedöms påverka den kommunala vattentäkten Tingstäde träsk. Region Gotland bedömer att sökanden har genomfört erforderliga undersökningar och på ett tydligt sätt redovisat risk för påverkan och påverkansområdets utbredning. Region Gotland har därför inga önskemål om kompletteringar i den delen.”
I arbetet med yttrandet anlitade regionen konsultbolaget Sweco, samma bolag som Heidelberg Materials anlitat för sin ansökan om fortsatt brytning i 30 år.
– Det är av yttersta vikt för Gotland att grundvattnet och främst Tingstäde träsk inte påverkas av Heidelberg fortsatta täkt- och vattenverksamhet vid Slite. De kompletteringar som vi fått ger oss en bild av att grundvattnet och Tingstäde träsk inte kommer att påverkas. Det finns dock ytterligare frågor som vi önskar få svar på och som vi kommer att få möjlighet att yttra oss om innan beslut fattas i mark- och miljödomstolen, kommenterade regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) i ett pressmeddelande efter mötet.
För att markera sitt missnöje med regionens agerande deltog Miljöpartiet inte i regionstyrelsens beslut. Nu begär fyra personer laglighetsprövning av beslutet. De yrkar att förvaltningsrätten ska upphäva den delen av yttrandet som handlar om riskbedömning av Tingstäde träsk.
”Regionen har, utan eget expertutlåtande, accepterat Heidelbergs egen riskbedömning vad gäller vattentäkten Tingstäde träsk”, skriver de i sin inlaga till domstolen, och tillägger: ”Vi hävdar med hänvisning till ovanstående att Region Gotland har grundat sitt beslut på underlag från en konsult som har granskat sig själv”.
De som begärt laglighetsprövning hänvisar bland annat till likställighetsprincipen, det vill säga att alla kommunmedborgare ska behandlas lika. När regionen har anlitat ett konsultbolag, som arbetat för att Heidelberg Materials ska få sin ansökan godkänd i mark- och miljöndomstolen, har regionen gynnat bolaget på ett otillåtet sätt.