Egentligen var det den 5 februari 1811 som avtalet, vilket innebar starten för Gotlands Nationalbeväring, blev fastställt. Drygt 200 år senare har händelsen fått en egen utställning på Gotlands Försvarsmuseum som i går invigdes av landshövding Cecilia Schelin Seidegård.
Klippte bandet
Hon fick klippa bandet, strax efter att Leader Gotland lämnat det positiva beskedet om att nya pengar är på väg mot museet. Knappt 950 000 har öronmärkts för att verksamheten ska utvecklas i samarbete med hembygdsföreningen och andra aktörer i Tingstäde.
- Nästa år hoppas vi ha en lekplats och lite olika aktiviteter för barn här ute på gården. Butiken ska bli bättre och så finns en del andra planer, berättar Rolf Larsson, ordförande i Gotlands Försvarsmuseum.
Museet är inne på sin tredje säsong och räknar med cirka 8 000 besökare det här året.
Fler besökare
För att locka nya grupper krävs ständig förändring och utveckling, vilket kostar pengar. Christian Braunstein, kanslichef på SMHA, Sveriges militärhistoriska arv, konstaterar att medlemmarna i försvarsmuseet är "skickliga tiggare".
- Gotlands Försvarsmuseum är ett av sju museer som får mest i bidrag. Samtidigt vill jag säga att det jag ser här i dag överstiger alla mina förväntningar. Det trodde jag aldrig när jag var här första gången.
Utställningen Gotlands Nationalbeväring visas på andra våningen i museet lokaler och är i huvudsak sammanställd av Nils-Åke Stenström, Bengt Hammarhjelm, Göran Hellström och Sven-Olof Lindquist.