Hittade medeltida båtdelar i träsket

Välbevarad med yxhugg och allt låg bottenstocken från en medeltida båt framför ögonen på dykaren Peter d'Agnan. "Väldigt häftigt", säger han.

Det som i förra veckan hittades är bottenstocken till den så kallade bulverksbåten i Tingstäde träsk.

Det som i förra veckan hittades är bottenstocken till den så kallade bulverksbåten i Tingstäde träsk.

Foto: Peter d’Agnan

Tingstäde2022-10-31 15:45

Sedan flera år har arkeologen och byggnadsantikvarien Peter d'Agnan intresserat sig för bulverket i Tingstäde träsk. På den enorma anläggningen, daterad till 1134, stod byggnader i flera olika konstruktioner.

undefined
Peter d’Agnan forskar om bulverket och dess historia. Han gjorde det nya fyndet i samband med dykningar förra veckan.

– Vi fick tillstånd för undersökningar och har frilagt konstruktioner sedan i somras, säger han och berättar att det var under dykningar förra veckan som nya fynd gjordes.

En mindre byggnadsdel skulle då tas upp för provtagning och dokumentation.

– Då låg båtdelen där precis bredvid. Hjärnan var inställd på byggnadsdelar och det tog ett par sekunder innan jag hajade vad det var, säger Peter d'Agnan.

Båten är känd sedan 1930-talet och stod förlaga till kända Krampmacken, som byggdes som kopia och i början av 1980-talet seglade till Svarta havet och Konstantinopel med gotländsk besättning.

Det som Peter d'Agnan nu hittat är delar av bottenstocken, ytterst välbevarade.

– Det kommer nog inte att hända en gång till i livet. Jag har aldrig sett något sådant i verkligheten och det känns väldigt häftigt.

undefined
Det som i förra veckan hittades är bottenstocken till den så kallade bulverksbåten i Tingstäde träsk.

Att delen är så välbevarad beror på de mycket speciella förhållanden som råder på botten av Tingstäde träsk.

– Man kan hitta precis vad som helst från medeltiden där. I jorden försvinner allt, men i och med att det ligger syrefattigt nedbäddat i kalkbleke stannar tiden. Det är gult och man ser yxhuggen, säger Peter d'Agnan.

Dykningarna kring bulverket kommer att fortsätta till isen lägger sig, men båtdelen bevaras bäst där den nu får ligga kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!