Så stöttar du lantbrukarna med din mat

Den svåra sommaren slog hårt mot lantbruket och röster hörs från olika håll om att alla måste hjälpas åt för att stödja de svenska bönderna. Vi tog hjälp av Veronica Östling, matkonsult vid Hushållningssällskapet, för tips och recept för att äta närproducerat och stötta de gotländska lantbrukarna.

Matkonsult. Veronica Östling är matkonsult på Hushållningssällskapet.

Matkonsult. Veronica Östling är matkonsult på Hushållningssällskapet.

Foto: Marie Bodin

TIPS & RECEPT2018-10-14 08:07

– Fast egentligen tycker jag inte att det bara är efter den här sommaren som man ska tänka på att handla gotländskt. Jag försöker alltid köpa så mycket gotländskt som det bara går så man vet var maten kommer ifrån, säger Veronica Östling bestämt.

Hon medger att valen är många för konsumenten. Ska man köpa ekologiskt, närproducerat eller kort och gott svenskt?

– Jag tycker att man ska köpa gotländska varor i första hand och svenska varor i andra hand. Sedan får man välja om man ska köpa ekologiskt eller ej.

För några år sedan sammanställde Veronica Östling, som även är utbildad dietist, en veckomatsedel för skolor och storhushåll på Gotland. Veckomenyerna gällde höst, vinter och vår och bestod av tio recept för varje årstid, två för varje dag för valfrihetens skull, det vill säga totalt 30 olika maträtter. Här nedan delar Veronica Östling med sig av flera härliga recept som passar bra när höstvindarna drar in. Och dessutom är de gotländska så långt det bara går. Smaklig måltid!

Blomkålssoppa med tryffel Lammfärsburgare med doft från orienten Gotländsk svampkornotto Rotfruktssoppa med oxbringa

4 port

1/2 huvud blomkål

1 liten gul lök

1 klyfta vitlök

1/2 liter vatten

1/2 grönsaks- eller kycklingbuljongtärning

1 dl matlagningsgrädde

1/2 msk olivolja eller smör

1/2 tsk salt

1 krm vitpeppar

1 msk hackad färsk persilja

1/2 msk citronsaft eller vinäger

1-2 droppar tryffelolja

1/2 dl pumpafrön

Skala och finhacka lök och vitlök. Skär blomkålen i grova bitar. Fräs löken i oljan i

en gryta utan att den får färg. Tillsätt blomkål, mjölk, grädde och buljong. Sjud

under lock till blomkålen är mjuk. Mixa till en soppa med stavmixer och smaksätt

med vinäger och kryddor. Servera soppan med topping av hackad persilja,

pumpafrön och ev. några droppar tryffelolja.

4 port

300 g lammfärs (ca 13% fett)

100 g rå potatis rå

2 hackade vitlöksklyftor

1 tsk spiskummin

1 tsk kanel

svartpeppar

salt

1 msk rapsolja

Blanda färsen med kryddor, smaksätt med salt och peppar och

forma till fyra burgare. Stek i olja ca 3 minuter per sida.

6 port

3 dl borstvete helkorn, okokt

3 dl vatten

1 buljongtärning

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

vitlöksklyftor

65 g morot

15 g flytande matfett

4 dl borstvete helkorn, kokt (se ovan)

0,5 dl vitt vin eller matlagningsvin

1 dl svamp- eller grönsaksbuljong

1,5 dl torkade trattkantareller

2 dl hårdost lagrad, riven

salt och svartpeppar

Koka borstvetet dagen innan enligt instruktionerna ovan.

Borstvetet sköljs noggrant. Lägg i gryta med dubbel mängd vatten och buljongtärning. Koka upp och låt sjuda i ca 35 minuter. Häll av ev. överflödigt vatten, låt svalna (häll gärna över en matsked olja medan borstvetet är varmt, och rör runt) och vila över natten.

Rör i osten och svampen. Smaka av med salt och peppar. Lägg i borstvetet. Häll i vinet och låt det koka in på svag värme. Späd med buljong, lite i taget, och låt det koka in mellan gångerna. Rör hela tiden. Det tar cirka 20 minuter. Skala och hacka lök, vitlök och morot fint. Hetta upp smöret i en tjockbottnad gryta och fräs det hackade lätt utan att det tar färg. Blötlägg svampen i lite vatten. När svampen är mjuk, häll av vattnet och hacka svampen grovt.

5 port

75 g rimmad oxbringa

150 g morot

200 g kålrabbi

150 g rotselleri

300 g potatis

75 g kålrot

0,75 liter buljong av oxbringa

2,5 dl matlagningsgrädde

5 liter

15 liter

1 tsk pepparrot på burk

Till garnering: pepparrot, färsk riven och bladpersilja

Fintärna kålroten och resten av morötterna, stek dem så de får bra tuggmotstånd. Tärna oxbringan och värm den. Vid servering serveras kålrots- och morotstärningar, oxbringan samt ev. lite nyriven färsk pepparrot och hackad bladpersilja som toppingar. Man kan också blanda ner rotfruktstärningarna och oxbringan direkt i soppan precis före serveringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!