Gotlands 80 mil långa kust har en unik havsöringstam, åtrådd av såväl nätfiskare som sportfiskare med spö. Sedan den 1 oktober och året ut skyddas 32 gotländska vattendrag, där öring under hösten vandrar upp för att fortplanta sig. 500 meter åt varje håll utanför mynningen är allt fiske förbjudet.
– Vi vill inte att all fisk tas upp, så att det inte blir någon tillväxt i åarna, säger Michael Appel och spanar av vattnet mellan Raukudd och Hunnstäde i Kappelshamnsviken.
I den kraftiga sydliga vinden jagar en ensam havsörn – men några otillåtna nät syns inte till.
LÄS MER: Skärpt tillsyn när tjuvfisket ökar
Under hösten intensifierar Länsstyrelsen bevakningen. Då tappar de havsöringar som ska leka sin silverfärg och blir bruna.
– De ska inte tas upp, men det är många som tar den bruna fisken ändå och menar att den går att röka och sälja vidare, säger Michael Appel om de rykten han hört.
Han befarar att alla nätläggare inte fiskar för husbehov, men konstaterar att de allra flesta sköter sitt fiske korrekt och följer de lagar och regler som finns.
– Det finns de som fiskar svart och säljer, men det gäller att få tag i dem vid rätt tillfälle, säger han.
Under sin tillsyn kontrollerar han också att alla nät är märkta enligt Fiskeriverkets regler. Nätvakar som används av fritidsfiskare ska ha bokstaven F tydligt påskrivna. Alla nät ska också vara försedda med fiskarens namn och kontaktuppgifter.
Men de som fiskar olagligt kan strunta i både regler och utmärkning av sina redskap.
– De lägger ut spöknät, med bara en lina in till land och det är absolut inte bra, säger Michael Appel.
I söndags inleddes skärpt bevakning av åmynningar, i en gemensam aktion mellan Länsstyrelsen och Kustbevakningen. Från Visby och norrut kollades samtliga skyddszoner.
– Vi hittade nät, men de var på rätt ställen, säger Michael Appel.
Däremot påträffades tre sportfiskare på väg in i ett fredat område.
– Dem fick vi stopp på. Vi gav dem information istället för att ta deras grejer. De sa att de inte visste reglerna, men åker man till Gotland för att fiska tycker jag att man ska ta reda på vad som gäller, säger han.
Vid samtliga åmynningar finns tydliga skyltar vad som gäller under fredningstiden.
Den här veckan kommer Michael Appel att patrullera öns kuster, för att återkomma med jämna mellanrum längre fram under perioden.
– Jag tycker att det är bra att vi visar oss ute och syns. Jag tycker om att prata med folk och ser jag att något är fel ger jag dem information, säger han och berättar att han får både ris och ros under sin myndighetsutövning.
Men alla uppskattar inte Länsstyrelsens besök. Michael Appel har tystnadsplikt och vill inte berätta var det hände, men i slutet av augusti påträffade han sex personer i samband med fiske.
– En man sa att om Länsstyrelsen har regler så gällde de inte där. Han sa att de hade egna regler och att jag inte hade där att göra. Det var en hatisk stämning och jag kände mig inte välkommen, säger han.
Michael Appel upplevde situationen som mycket obehaglig. Rädslan kom krypande efteråt.
– Jag var inte så tuff efteråt. Men samtidigt blev det tändvätska. Vad hade de att dölja? frågar han sig.
Han har tidigare blivit hotad, när han jobbat som tillsynsman på fastlandet. Efter händelsen på Gotland gör han inte tillsyn ensam.
– Jag tar med mig en av de ideella fisketillsyningsmännen, som redan har erbjudit sig att följa med, säger Michael Appel.
Han betonar att den hotfulla situationen är ett undantag, där de allra flesta tvärtom är förstående och tillmötesgående.
– Ser man något får man gärna höra av sig med tips till Länsstyrelsen, säger Michael Appel.