TJUVSOPNINGEN Problem när turister dumpar skräp

Med den gotländska sommaren kommer semesterfirarna som dumpar skräp i de privata tunnorna. "Det här händer mig varje år", berättar Julia Bendelin. Lisa Larsson, avfallsutvecklare vid Region Gotland, tipsar hur du blir av med problemet.

Nedskräpning. Under sommarsäsongen fylls många gotlänningars tunnor med semesterfirares skräp.

Nedskräpning. Under sommarsäsongen fylls många gotlänningars tunnor med semesterfirares skräp.

Foto: Julia Bendelin/privat

Tjuvsopning2017-07-14 11:38

Bilderna på överfyllda soptunnor, sopsäckar som dumpats utanför hus och skräp som spridits ut av fåglar börjar bli många i sociala medier.

– När jag kom hem till huset på landet möttes jag av att någon tyckte att det kändes bra att dumpa fem stora stinkande betalsopsäckar bredvid mina soptunnor. Vad är det för fel på folk? Det är första gången det händer här på landet, men jag har varit med om att folk fyller upp mina soptunnor med allt möjligt i huset i stan. Det händer varje år, säger Julia Bendelin.

– Har man sophämtning varannan vecka är det klart att det luktar och det blir svårt att ta dem i bilen när det är matavfall och grejer som läcker ur dem.

För Lisa Larsson, avfallsutveckare vid Region Gotland, är det här ett välbekant problem:

– Det brukar dessvärre vara samma kunder som drabbas av det här varje år. Jag tror att folk tänker att de gör rätt – eller snarare minst fel, när de lägger sitt skräp i privata tunnor. De tänker inte på att det är andra som betalar för det, utan "hellre här än i naturen".

Att dumpa sina semestersopor klassas som nedskräpning. Och all nedskräpning i Sverige är förbjuden och bestraffas med böter.

– Man ska lämna den här typen av hushållsavfall på öns återvinningscentraler – alternativt på mottagningsstationerna på Fårö eller vid hamnterminalen. Det kom en ny lagstiftning gällande nedskräpning för ett år sedan och blir man utsatt för det här ska man polisanmäla det.

Vad kan man göra för att slippa problemet?

– Det är ju jättetråkigt att bli drabbad av andras skräp, men det är inte värre med nedskräpning på Gotland än på andra ställen i Sverige. Problemet är att det är samma personer som utsätts för det här varje år – då ens hus kanske är enda bostaden på en ensam, lång, smal väg intill en sevärdhet där det saknas soptunnor. Men det finns lösningar på problemet.

– En första åtgärd kan vara att sätta lås på tunnorna. Antingen om man köper ett själv eller kontaktar regionen för att köpa ett speciallås. Då håller man i alla fall semestersoporna utanför den egna tunnan och man kan visa att det är någon annan som har ställt det här.

– Är det här ett återkommande problem kan man höra av sig till oss på regionen. Ibland kan vi flytta hämtstället till en mer avlägsen plats där det inte passerar så mycket folk. Det är vanligt att vi gör det här på Fårö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!