Åsa öppnar franskt bageri på landsbygden

När återvändande gotländskan Åsa Hedengran nu öppnar bageri i Tofta så gör hon det med fokus på Frankrike, dock med gotländsk touch. "Har velat öppna eget i 7-8 år", säger hon.

Åsa Hedengran kommer att ha sitt gårdsbageri öppet året om, men under lågsäsong kommer fokus i huvudsak att ligga på catering och att exempelvis arrangera workshops i olika former. I den infällda bilden syns macarons och tartaletter som Åsa bakat.

Åsa Hedengran kommer att ha sitt gårdsbageri öppet året om, men under lågsäsong kommer fokus i huvudsak att ligga på catering och att exempelvis arrangera workshops i olika former. I den infällda bilden syns macarons och tartaletter som Åsa bakat.

Foto: Emil Lundberg

Tofta2019-12-03 07:09

– Jag har tänkt att nästa gång jag ger mig in i ett projekt så ska det vara med något jag verkligen älskar. 

Det är så hon säger, 58-åriga Åsa Hedengran, där hon sitter i sitt kök och engagerat berättar om sitt nya projekt. 

Hon är född och uppvuxen i Västergarn, och under sitt yrkesliv har hon varit såväl tandtekniker som arbetat inom byggbranschen på ön. De senaste åren har hon dock bott och arbetat i Frankrike, men när saknaden efter Gotland blev för stor valde hon i somras att flytta hem till sitt hus på Monsunvägen i Tofta.

Det var även flytten hem till Gotland som satte fart på planerna om att göra något hon "verkligen älskar". 

– Tanken på att öppna ett eget bageri har funnits i 7-8 år, och nu kändes det som att det var dags. 

Produkten av planerna blev ett litet gårdsbageri med namnet La Petit Patisserie, vilket ungefär betyder "det lilla konditoriet".

Åsa Hedengran berättar att gårdsbageriet, som namnet skvallrar om, helt kommer att inrikta sig på franska bakverk, fast med gotländska ekologiska råvaror i den mån det går. I utbudet kommer det att bland annat att finnas macarons, croissanter, quiche, tårtor och givetvis baguetter. 

– Jag älskar ju den traditionella franska baguetten och skulle kunna äta den varje dag, haha.

Vad är det som är så speciellt med just det franska köket?

– Åh, det är att allt är gjort med en sådan passion och lidelse. Det håller hög standard både när det gäller smak och kvalitet, och så är det vackert.

Hon säger att hon är helt självärd när det gäller bakning, men att det finns rejält med bagerierfarenhet i generna.

– Jag är tredje generationens bagare. Min farmor drev Hedengrahns bageri i Visby innerstad, och jag växte i princip upp där bland degarna. Det, i kombination med ett brinnande intresse och ren passion, har gjort mig till en ganska duktig bagare.

Åsas verksamhet är redan igång. Hon tar emot beställningar och man kan köpa hennes bakverk i den nya pop up-butiken på H10 i Visby. Än så länge sker all bakning i ett rum i hennes hus, men det ska det bli ändring på till våren. Då kommer nämligen det före detta gästhuset på tomten ha förvandlats till gårdsbageri.

– Det är på de 25 kvadratmetrarna som allt ska hända; bakning, försäljning och möjligheten att ta sig en liten fika. Förhoppningen är att det ska kännas familjärt och som att komma hem till någon. 

Karta: Tofta södra
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!