"Hemmajobbet kommer bli mer uppstyrt och reglerat"

Hon har ett arbetsrum hemma, medan han sitter i ett hörn av sovrummet. Då hade ändå Ulrica och Jakob Widange hembaserat arbete i åtanke redan när de byggde huset.

Där sitter han, Jakob Widange, mellan sängen och garderoben. Men han har sett till att få bra skärm, snabb uppkoppling och dagsljus, säger han.

Där sitter han, Jakob Widange, mellan sängen och garderoben. Men han har sett till att få bra skärm, snabb uppkoppling och dagsljus, säger han.

Foto: Simon Bendelin

Tofta2021-06-29 12:05

HEMMAKONTORET

Trenden har accelererat under pandemin, men den fanns där redan tidigare. Det gotländska paret flyttade tillbaka till ön 2018 och ökande möjligheter att jobba hemifrån var faktiskt en anledning till det.

– Ja, vi såg ju att det här var på gång, säger Jakob Widange.

De är med andra ord ett exempel på hur detta "nya arbetsliv" kan locka flyttlass över Östersjön.

– Det blir intressant att se vad det här kan göra för Gotland på sikt. Det kan nog locka fler att verkligen skriva sig här, tror Ulrika Widange.

undefined
Jakob på ett litet besök i Ulrikas ände av villan.

Paret hade förmånen att kunna ha denna omskrivna arbetsmodell i åtanke redan när de byggde sitt hus i Gnisvärd.

En enorm fördel jämfört med många andras förutsättningar – och ändå har det blivit så att Jakob sitter i ett hörn av sovrummet.

– Vi hade ju inte tänkt att båda skulle vara hemma och dessutom med en massa videomöten, som gör att vi inte kan vara i samma rum, berättar Ulrika.

Hon har ett riktigt kontorsrum, men Jakob verkar trivas helt okej i sitt lilla hörn. Detta trots att han alltså ser sin arbetsplats när han går och lägger sig om kvällen.

– Min lilla installation tar inte stor plats, hade den tagit över hela rummet hade det kanske varit jobbigare.

För att lyckas med detta fick det bli ett klart minimalistiskt arbetsbord.

– Ja, det har jag gjort avkall på. Men ärligt talat stod jag aldrig upp ändå, när jag hade höj- och sänkbart bord inne på jobbet.

undefined
En plats för gemensam fika, i den mån framförallt Ulrica hinner med en sådan.

Han är credit controller på Payex och jobbar hemifrån sedan i mars 2020 – men har erfarenhet av detta från tidigare anställningar också.

Hon är verksamhetsutvecklare på Region Gotland och gick hem för ett drygt halvår sedan, tillsammans med många andra regionanställda. Ulrica Widange har dock gjort det här förut, även hon, på en resebyrå.

– Där var det aktivitetsbaserat, så det fanns inte skrivbord för alla anställda. Det systemet, där man "dockar" sin bärbara dator vid en skärm antingen hemma eller på kontoret, skulle vara bra för mig nu också.

Jakob verkar inte lika förtjust i det upplägget:

– Jag vet ställen som har haft aktivitetsbaserat där folk som kom till jobbet fick sitta i trappuppgången, för att det inte fanns plats. Jag ser framför mig att man får ha något slags bokningssystem i så fall.

undefined
Där sitter han, Jakob Widange, mellan sängen och garderoben. Men han har sett till att få bra skärm, snabb uppkoppling och dagsljus, säger han.

Han lägger dock till att det sistnämnda kan störa själva "frihetstanken", som många nämner som den stora fördelen med mer flexibla arbetsplaceringar.

Jakob Widange förutser ändå att just detta självbestämmande kan bli mer begränsat i framtiden.

– Det har varit mycket frihet under ansvar, jag tror att det kommer mer regleringar och direktiv, att cheferna kommer vilja ha "mer koll" helt enkelt.

Varför tror du det?

– De har ju behov av att redovisa uppåt, samtidigt som det som ska levereras kanske inte alltid blir gjort. Jag tror det kan bli mer krav på att rapportera. Då naggas den där friheten alltmer i kanten och det kanske inte är så uppskattat.

Det där med täta chefskontakter är ett mynt med flera sidor.

– På resebyrån hade vi även förtroendearbetstid och då gäller det att inte jobba för mycket. Men då hade vi också tätare avstämningar, som inte bara handlade om prestationen utan även om livssituationen, berättar Ulrika.

Det var det där med frihet under ansvar, som inte bara handlar om att uppgifterna ska utföras, utan även om att du inte ska bränna ut dig under tiden. Och att du faktiskt stänger av jobbet helt, när du är ledig.

Jakob tycker inte alltid att balansen är enkel:

– Om jag tar ett break på dagen kan jag få dåligt samvete och överkompensera på kvällen. Här kommer nog hemmiljön spela in en hel del, om man har barn och behöver göra något med dem ska man "jobba igen" efteråt. Det kan bli till ett dåligt samvete mot både barnen och jobbet.

undefined
Jakob Widange tror att hemjobbstrenden kommer växa och hålla i sig.

Kollegorna då? Och det där snacket inne på den centrala arbetsplatsen? Jakob saknar det:

– Särskilt under min upplärningstid var det viktigt att bara kunna höra de andras samtal och spontant kunna ställa frågor. Där tappar man en del.

Ulrika och hennes team har försökt lösa det med ett "konstant videomöte".

– Sedan i januari jobbar jag med vaccinationsarbetet i en väldigt tajt grupp. Vi har ett digitalt kontor, som är ett pågående zoommöte där man kan vara inne hela tiden, när man inte har andra bokade möten. Man får ha micken avstängd mestadels, men man ser i alla fall varandra. Då kan man även fånga upp om nån verkar stressad eller sliten eller så, säger hon.

undefined
Både Ulrica och Jakob Widange poängterar att störningar kan förekomma både hemma och på jobbet.

Är man två som jobbar från samma villa kan man även fånga upp varandra. Och kanske bli tajtare som par.

– Ja, vi kanske har mindre kontakt med kollegor men vi bollar desto mer med varandra i stället. Då har vi också fått mer förståelse för vad den andra gör, säger Ulrika.

Paret verkar överens om att de har fått ett bättre samspel överhuvudtaget och att "familjelogistiken" blivit generellt bättre.

– Dessutom är det väldigt trevligt när Jakob kommer med en kopp te, samtidigt som jag sitter i möte.

När paret i Gnisvärd ska summera sina intryck är båda ändå överens om att nuläget är temporärt. Att vara hemma hela tiden är inget som lockar.

– Det är helt klart kombinationen som gäller. Vissa uppgifter är lättare att göra hemma, jag blir lätt störd på jobbet och då är det skönt att "skjuta ut sig" ibland, säger Ulrika Widange.

– Jag ser också en kombo framför mig. Att vara på jobbet varje dag behövs inte, jag sitter ändå mycket i telefon och då är det bra om det inte är stimmigt. Men absolut inte hundra procent hemjobb, det känns viktigt att träffa kollegorna fysiskt också, tycker Jakob Widange.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!