Bygget igång – så blir största huset på skjutfältet

Arbetena med det som blir största byggnaden på Tofta skjutfält är igång, ett logistikhus som omfattar kontor och förråd om 7 800 kvadratmeter.

”Samarbetet kring byggprojekten på Tofta skjutfält fungerar utmärkt” konstaterade regementschefen Dan Rasmusson när han tillsammans med Henrik Carlén från Skanska, Jan Zetterman från Fortifikationsverket samt Magnus Fransson som är ställföreträdande chef för försörjningsavdelningen.

”Samarbetet kring byggprojekten på Tofta skjutfält fungerar utmärkt” konstaterade regementschefen Dan Rasmusson när han tillsammans med Henrik Carlén från Skanska, Jan Zetterman från Fortifikationsverket samt Magnus Fransson som är ställföreträdande chef för försörjningsavdelningen.

Foto: Per Leino

Tofta2024-03-04 20:35

Allt var förberett för det första spadtaget. Under en månads tid har ett stort område på skjutfältet banats av. Den hårda kalkstenen var borta och på måndagen låg en lättgrävd jordhög upplagd vid det som ska bli logistikhusets entré. 

De fyra man som med lätthet tog de symboliska första spadtagen kommer snart att ersättas av en betydligt större styrka. Arbetena på skjutfältet ger efterlängtade jobb när byggkonjunkturen sviktar. Fortifikationsverket en pålitlig kund, med miljarder i budgeten och ständigt nya beställningar.

– Skanska kommer att ha ett 30-tal personer igång med logistikhuset, med underentreprenörer blir vi ett hundratal. Byggena på Tofta skjutfält är jätteviktiga för oss, och det här är ett stort och rejält jobb, säger Skanskas platschef Henrik Carlén som arbetat med byggen på skjutfältet sedan 2017.

undefined
Så här kommer det nya logistikhuset att se ut när det är färdigbyggt mot slutet av 2025.

Spadarna kommer snart att tas fram igen. Flera andra projekt är i startgroparna. Fortikationsverket har tre projektledare igång på Tofta skjutfält, och för närvarande upphandlas fyra byggen. En grovspolsanläggning ska byggas, en hall för företagshälsovård samt en matsal, och dessutom ska Forifikationsverket bygga ett eget kontor.

– Vilket av byggena som kommer igång först beror på hur det går i upphandlingarna. Men nästa spadtag kan bli om 2– 3 månader, tror Per Falkman som är en av projektledarna.

Med kommande byggprojekt är etapp 2 igång på allvar. Första spadtaget för den inledande etappen togs i mars 2018. När etappen avslutats kunde Fortifikationsverket i oktober i fjol summera slutnotan till 1,122 miljarder kronor.

Då var redan nästa etapp på gång. Ganska snart stod det klart att första etappen inte skulle täcka behoven för Gotlands regemente. Bland annat behövdes kaserner. Värnplikten återinfördes 2017, och antalet som inkallas utökats. Då behövds nya byggnader. I februari i fjol sattes spaden i jorden för en kasernbyggnad med plats 240 värnpliktiga. Den ska stå klar till sommaren.

Dan Rasmussen tillträdde som ny regementschef i augusti förra året. Nu höll han för första gången i spaden när en symbolisk start markerades.

– Det går med rekordfart här i Tofta. Jag är imponerad av takten, och att Fortifikationsverket alltid klarar att hålla leveranstiderna. Samarbetet fungerar mycket bra, säger han.

undefined
Henrik Carlén från Skanska, Fortifikationsverkets regionchef Jan Zetterman, regementschef Dan Rasmussen, och ställföreträdande chefen för försörjningsavdelningen Magnus Fransson granskar skisserna av den nya logistikbyggnaden.

För närvarande sköts regementets logistik från lokaler på Visborgsområdet. Där har ställföreträdande chefen för försörjningsavdelningen Magnus Fransson tillgång till upp emot 1 500 kvadratmeter. Det nya logistikhuset omfattar 7 800 kvadrat, fördelat på förråd och kontor.

– Logistikhuset är verkligen efterlängtat. Det är betydligt större, och att vi flyttar till Tofta innebär att vi slipper transporterna från Visborg. Vi blir som ett varuhus mitt där folket finns, säger Magnus Fransson.

Etapp 1 och 2 beräknas tillsammans kosta 2,7 miljarder kronor. Men satsningarna slutar inte där. Fortifikationsverket har nyligen hemställt hos regeringen om att få bygga ytterligare en kasern med plats för 240 värnpliktiga.

– Vi hoppas att den kan stå klar till slutet av 2026, säger Jan Zetterman som är regionchef vid Fortifikationsverket.

Trots att regementet kan komma att ha kaserner med plats för 480 värnpliktiga tänker man fortsätta att använda Suderbys herrgård som förläggningsbyggnad. Nyligen ansökte man om ett tillfälligt bygglov fram till 2034 för att få använda herrgården för kasernverksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!