Vid Lunds i Västerhejde planerade Hemsehem AB ett hundratal lägenheter och även ett demensboende. 2019 gav miljö- och byggnämnden klartecken för att starta arbetet med en detaljplan. När skjutfältet utökade verksamheten hamnade området inom påverkansområdet. Försvarsmakten motsatte sig byggplanerna.
– Det är vacker miljö, så det är väldigt synd att det inte blir av, säger Hemsehems vd Karsten Inde och tillägger.
– Vi insåg redan för två år sedan att vi inte skulle få bygga, så marken är såld.
Vid nästa sammanträde ska byggnämnden besluta om att avsluta tio påbörjade planärenden. Av dem påverkas sex av Försvarsmaktens ökade verksamhet på Tofta skjutfält.
Ett av ärendena är Västerhejde Nygårds 1:46. I december 2018 ansökte Smärgelduken AB om att få bygga ett 20-tal radhus. I april 2019 gav nämnden klartecken för att upprätta en plan. När beslutet togs hade Försvarsmakten inte mandat att stoppa bygget. Kort därefter utökades dock påverkansområdet, och möjligheten att förverkliga planen minskade drastiskt.
Övrigt planarbete som avbryts med hänvisning till Försvarsmaktens påverkan är Tofta Bjärs 3:11 (10 tomter för enbostadshus), Tofta Krokstäde 1:51 (28 tomter för bostäder), Tofta Krokstäde 1:56 (4-6 nya tomter), samt Tofta Solbacka 1:1 och Fättings 1:31 (tomter för enbostadshus och eventuellt radhus). Vid Solbacka och Fättings har den sökande planer på en ny ansökan för tillfällig vistelse.
Förutom vid Lunds har Karsten Inde även haft planer för vandrarhemmet intill bygdegården i Västerhejde. Försvarsmakten hade inte några invändningar, men länsstyrelsen satte stopp med hänvisning till påverkansområdet.
– Jag har sålt även den fastigheten men driver ärendet för den nya ägaren. Det ligger hos regeringen. Jag har stort hopp om att det ska gå vägen, säger Karsten Inde som har synpunkter om att flera planer stoppas:
– Försvarsmakten har alltid funnits på ön i nära kontakt med gotlänningarna. De har vant sig med verksamheten. Nu styrs besluten av en skrivbordsprodukt som tagits fram i Stockholm. Den har ingen förankring hos gotlänningarna, och gör det svårt att få bygga.
Byggnämnden ska även besluta om att avbryta två planer i Tofta, som inte beror på militärt buller, samt även i Silte, Sproge och på Furillen. De sökande får inte klaga, eftersom avbrytande av ett planarbete inte får överklagas enligt plan- och bygglagen.