Daniel Sjökvist var beredd på att göra sin sjätte säsong med Tofta Strandcafé men blev i maj nekad på samtliga ansökningar hos länsstyrelsen om dispens från strandskyddet, bland annat för att ”strandskyddets syften i den delen som omfattar allmänhetens tillgång till stranden äventyras”. Han valde tillslut att inte överklaga beslutet efter att ha tappat motivationen.
– Jag vill bara göra något schysst för besökarna och blir bara motarbetad av myndigheterna. Vi har jobbat tillsammans med dem under alla år, men när några visade missnöje vände de på klackarna, säger Daniel Sjökvist, som drev kaféet, och fortsätter:
– Det krävs för mycket jobb och är inte lönsamt att kriga emot, jag är inte den som sitter fast utan då gör jag något nytt. Därför valde jag att inte överklaga i år.
Något som skapat mycket diskussion var att restaurangen Tofta Beach House fick både riva och bygga nytt, ännu närmare stranden än vad Daniel hade sitt strandcafé.
– Jag vet inte vad som skiljer oss åt. Men jag vill inte jämföra, jag är positiv till att de finns något på stranden och deras nya bygge blev svinbra, jag är för att det kommer nytt. Jag tror att de skulle vilja haft mig där också, efterfrågan finns till och ha båda två där, säger Daniel Sjökvist.
– De kanske gör 500-600 mat per dag och när jag var aktiv hade jag kanske 70 meter kö på stranden, så det är tydligt att det behövs och hade funkat med båda ställena på stranden, fortsätter han.
Förutom tid och kraft har Daniel även investerat stora summor pengar på sitt kafé i Tofta, därför blev smällen att inte få fortsätta ännu tyngre.
– Jag har investerat mycket i containern för att bland annat få godkända kök. Jag har lagt kanske runt 700 000 kronor för att vara där och om jag hade vetat att reglerna kring strandskyddet skulle ändras inom fem år hade jag kanske investerat de på något annat.
Dock har det inte bara varit negativa röster som hörts kring nedläggningen av strandkaféet, Daniel berättar att fler har hört av sig och varit ledsna över stängningen vilket ger motivation till att fortsätta på andra platser.
– Jag har fått mycket stöd, många som hör av sig och beklagar att det stängts ner, vilket är jättekul att höra. Det bevisar att man har gjort något bra. Tyvärr är det ofta den som är negativ och skriker högst och hörs.
– Självklart är det trist att det händer, men jag ser inget negativt med det direkt, snarare tvärtom. Äntligen fick de stopp på mig, det är först när man får stopp som man kan gå vidare, fortsätter Daniel Sjökvist.
Efter att strandkaféet stängt ner går Daniel inte sysslolös. Han flyttar en bit norrut och nästa steg blir en våffelrestaurang bredvid Verkstan i Tofta.
– I dag (fredag) tänker vi smygstarta vår nya restaurang som ligger i samma byggnad som Verkstan. Det blir lite trendigt med våfflor och målet är att skapa en mötesplats som kommer utvecklas i år och framöver, säger Daniel Sjökvist.
Planen är att det ska bli ett ställe där det finns något för alla, förklarar han.
– Att få dela det med Verkstan, galleriet och Joppes foodtruck blir fantastiskt. Jag köpte gården 2006 och har alltid motiverat mig att göra något bra här ute och nu har vi något spännande på gång, avslutar Daniel Sjökvist.