De får hederspris för sin mjölkproduktion

Nils-Henrik Hansson och Anna Gardelius vid Tofta Ansarve är mottagare av Arlas hederspris 2020. Men utan döttrarnas hjälp hade det aldrig gått.

Annika Hansson Gardelius och Nils-Henrik Hansson lägger ner ett tufft jobb på sin mjölkgård, men det ger också resultat.

Annika Hansson Gardelius och Nils-Henrik Hansson lägger ner ett tufft jobb på sin mjölkgård, men det ger också resultat.

Foto: Dennis Pettersson

Tofta2020-12-01 09:02

Prisutdelning

I 42 år har Nils-Henrik Hansson och Anna Gardelius jobbat på gården i Tofta Ansarve. De är årets mottagare av Arlas hederspris för högst avkastande mjölkkobesättning på Gotland, och återfinns dessutom på landets topp 20-lista över de högst avkastande besättningarna. På ett medelkoantal av 36 har medelavkastningen vid Ansarve uppgått till 13 341 kilo ECM (Energy Corrected Milk).

– Jag började den 1 augusti 1978, samma dag jag muckade, berättar Nils-Henrik.

Efter att hans pappa blev sjuk tvingades familjen tömma ladugården på djur, men det dröjde bara ett år innan Nils-Henrik och Anna Gardelius, då 21 år gamla, fyllde ladugården på nytt.

Nu så här 42 år senare är det mycket som är sig likt, alla tidiga morgnar till exempel. Och de långa arbetsdagarna kan vara en av de bidragande orsakerna till att korna vid Ansarve producerar så mycket mjölk. 

– Både de långa dagarna och att korna får lång tid på sig att äta, säger Nils-Henrik.

Förutom hederspris för högst avkastning blev de i fjol även utnämnda till årets repromästare på Gotland av Växa Sverige, vilket innebär att familjen lyckats väl med brunstpassning på kor och kvigor, vilket kräver god hälsa och god miljö för djuren för att lyckas.

Men utan döttrarna Annika och Helena hade det varit i princip omöjligt. För tre år sedan insjuknade nämligen Anna i Leukemi.

– Poff, från en dag till en annan. Sedan var jag inlagd på Huddinge i fem månader. Så det här är inte min förtjänst, jag får stå vid sidan av och klappa händerna, säger Anna Gardelius som tack vare sin brors stamceller nu är på bättringsvägen.

På grund av sjukdomen får hon inte vistas i ladugården. Alla mediciner hon tar gör henne vinglig, och hon har väldigt lätt till blödningar. Att i det läget bli sparkad av en ko vore ingen höjdare. 

Yngsta dottern Helena går fortfarande i gymnasiet och hjälper till när hon kan. Annika som är 23 har fått dra ett stort lass sedan mamma Anna blev sjuk.

– Det är kul, och väldigt roligt med utmärkelsen. Jag gillar att ha två minuter till jobbet och att man får vara mycket ute och jobba med kroppen. Men i fjol var det tufft när jag dessutom hade ett deltidsjobb i Visby, berättar Annika.

Familjen har ett 40-tal mjölkkor, vilket är rätt lagom anser de själva. På så vis har de tid att ge till alla.

– Det är ett ständigt span på dem, säger Nils-Henrik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!