Birger Jonasson har verkat på Gotland sedan 1980-talet och i dag är han 82 år, och ingår därmed i riskgruppen för coronasmitta. När det stod klart att evenemanget Öppna ateljéer inte kunde genomföras som vanligt krävdes nytänkande.
– Jag hänger upp ett verk på gaveln av min ateljé. Det som hänger här kallas urspårningen och visar tre-fyra gubbar som arbetar med en tågvagn, säger Birger Jonasson.
Han flyttade till Tofta permanent 1998 och lämnade då Gällivare där han verkat i många år. Den största delen av produktionen är målningar i olja.
– Jag har alltid intresserat mig för människor och relationerna mellan människor. Hur de här banden mellan människorna ser ut fascinerar mig, säger Birger Jonasson.
Den kände museimannen Jan Brunius skrev en bok om Birger Jonasson, den kom ut 2013 och sammanfattar en livslång gärning som konstnär. Från de första stegen under 1950-talet, till konstakademin i Köpenhamn under 1960-talet och flytten till Gällivare 1972.
Under många år återkommer motiv från livet kring gruvan i den lappländska orten. Det rör sig inte om arbetarromantik, intresset för de mellanmänskliga relationerna står i förgrunden. Jonassons naturskildringar från tiden fick också erkännande.
– Det har väl varit lite si och så med möjligheterna att leva på konsten. Jag har aldrig sett vad man arbetar med som det viktigaste. Jag har inte heller hållit på med konst för att tjäna pengar, säger Birger Jonasson.
Verket som hänger på ateljégaveln under lördagen heter Urspårningen.
– Den ska nog klara av lite regn, om det skulle komma, säger konstnären.
Evenemanget "I stället för öppen ateljé" pågår över helgen.