Domstol nobbar 36 ställplatser i Tofta

Mark- och miljödomstolen säger nej till planerna på att anlägga ställplatser för husbilar på en fastighet i Tofta.

Domstolen anser att det är viktigare att bevara jordbruksmark än att skapa fler ställplatser.

Domstolen anser att det är viktigare att bevara jordbruksmark än att skapa fler ställplatser.

Foto: Läsarbild

Tofta2023-11-09 05:30

I juli 2022 beviljade Region Gotlands miljö- och byggnämnd bygglov för 36 ställplatser i Tofta Krokstäde. Bygglovet gällde perioden 1 april till 31 oktober. Flera grannar överklagade beslutet till länsstyrelsen. Som skäl till varför de inte vill ha ställplatser anger grannarna bland annat att det redan finns ställplatser i området som inte utnyttjas till fullo, att ställplatserna skulle generera buller, insyn och lukt och dessutom skulle platserna ta brukningsvärd jordbruksmark i anspråk. Men länsstyrelsen avslog överklagandet och sade även de ja till bygglov.

undefined
Mark- och miljödomstolen säger nej till 36 ställplatser i Tofta.

Grannarna gick då vidare till nästa instans, mark- och miljödomstolen. De har nu kommit med sin dom och i den upphäver de bygglovet.

Domstolen börjar med att klargöra att marken där ställplatserna skulle anläggas är brukningsvärd jordbruksmark. Sådan mark är enligt miljöbalken av nationell betydelse och får bara tas i anspråk om det ”behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen” och behovet inte kan tillgodoses på annat sätt. Mark- och miljödomstolens bedömning är att intresset för att skydda jordbruksmark är starkare än intresset av att anlägga ställplatser och bygglovet strider alltså mot miljöbalken.

undefined
Domstolen anser att det är viktigare att bevara jordbruksmark än att skapa fler ställplatser.

Dessutom menar domstolen att ställplatserna kommer att innebära betydande olägenheter för de boende i området, till exempel när det gäller buller, något som strider mot plan- och bygglagen.

Domen kan överklagas till mark- och miljööverdomstolen senast den 28 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!