Byggherren Gnisvärd Invest ansökte om bygglov för tre hotellrumslägenheter men byggde om lokaler i flera byggnader i fastigheten i Tofta. Nu känner de som köpte bostadsrätterna sig lurade.
– Det var många av oss som köpte de här bostadsrätts- och fritidshuslägenheterna såsom de marknadsfördes. Vi blev vilseledda. Vi trodde att här skulle man kunna bo utan tidsbegränsning. Och någon ville bo här permanent, säger bostadsrättsföreningens ordförande Johan Lorentzon.
Bygglovet för fastigheten Gotland Tofta Smågårde 1:5 beviljades i april 2020. Men det gällde alltså bara tre hotellrumslägenheter. Trots det smällde byggherren upp sammanlagt tio bostadsrätter som sen såldes. Två av dem i ett servicehus som man inte får bo i. Så nu har föreningen, som trodde att allt var grönt, hamnat rejält på pottkanten.
– Våren 2021 blev vi anmälda och fick reda på att vi inte följde detaljplanen. Den gällde bara hotellverksamhet och visstidsboende och här utnyttjade vi lägenheterna felaktigt. Så vi fick en chock. Köparens undersöksplikt är ju inte så djupgående att man måste undersöka om bygglov finns. Det ska vara en självklarhet.
På grund av att Miljö- och byggnämnden inte kontrollerade att bygglovet följdes av Gnisvärd Invest kunde byggbolaget alltså färdigställa fler lägenheter än vad som godkänts. Och enligt bostadsrättsföreningen såldes sen bostäderna under falska förespeglingar.
– Nu måste vi hålla på och ansöka om bygglov och det har varit så segt från regionens sida. Det har blivit en långdragen process och de borde redan haft vetskap om det här, säger Johan Lorentzon.
Bostadsrättsföreningen skriver i sin JO-anmälan att Miljö- och byggnämndens fördröjda agerande satt deras medlemmar i en mycket svår situation. Nya kostsamma bygglov måste sökas och det är dessutom alltid vanskligt att få dem godkända. Så historien kan sätta hela föreningen i gungning.
Man kräver därför ekonomisk kompensation från Region Gotland som täcker kostnader för samtliga ansökningar och bygglov som saknas för fastigheten Gotland Tofta Smågårde 1:5.
Enligt Thomas Karlström (S) på Miljö- och byggnämnden beklagar man situationen men har inte hunnit sätta sig in i JO-anmälan.
– Det är så klart tråkigt att det blir så här. Man kan ju inte sälja fritidsboenden som bostadsrätter man kan bo i permanent. Så ett stort ansvar vilar även på mäklaren. Det har ju uppenbarligen inte gått rätt till, säger han.
Gotlands Tidningar har sökt Gnisvärd Invest för en kommentar.