Drunkningsrekord i Sverige – men inte på Gotland

I juni omkom 23 personer i drunkningsolyckor i Sverige, mer än en fördubbling mot juni 2019. Gotland och Tofta är ett av få ställen i Sverige som har livräddare på stranden.

Livräddarna jobbar i skift och bor alldeles intill stranden i Tofta när de är i tjänst.

Livräddarna jobbar i skift och bor alldeles intill stranden i Tofta när de är i tjänst.

Foto: Filip Magnusson

Tofta2020-07-30 06:30

Reserestriktionerna har gjort att folk semestrar hemma och det fina vädret gör att folk söker sig till stränder och badplatser. De senaste åren har antalet drunkningsolyckor gått ner. Men i juni drunknade 23 personer i Sverige, mot 10 i juni 2019. Men hittills i år har Gotland varit förskonat.

Tord Thuresson är länskonsulent för Svenska livräddningssällskapet på Gotland:

– Det har bitvis varit lite kort om livräddare här på Tofta men jag tycker ändå att vi har fått ihop det rätt bra, säger han.

Det är i princip bara Tofta och några stränder på västkusten och i Skåne som har livräddare. Inte fler än 17 stränder totalt i Sverige, enligt Tord Thuresson. "Det är en tankeställare", säger han.

Varje morgon klockan 07.15 är det väckning för livräddarna som under sommaren bor bara några meter från tornet på Tofta. En kvart senare är det morgonövningar där personalen övar på olika moment i samband med livräddning, vilket följs av ett obligatoriskt morgondopp.

– Det är för att alla ska vänja sig vid vattnet för dagen. Därefter är det gemensam frukost och klockan 10 öppnar vi tornet, säger Tord Thuresson.

Optimalt är det sju livräddare i tjänst uppdelat på två skift, men det är inte alla dagar det går ihop resursmässigt. Då är det tufft att vara ideell livräddare på Tofta.

– Man blir rätt mosig i skallen efter några timmar i värmen.

När dagen är slut och tornet stänger är det obligatoriskt kvällsdopp och gemensam middag.

Totalt i år har 40 personer drunknat. Tord säger att simkunnigheten generellt är god, även om det finns potential för utveckling.

På Tofta har det tack och lov inte varit några drunkningstillbud än, trots att det en solig dag kan vara upp emot 15 000 badande.

– Vi har haft två vanliga tillbud. En kvinna som badade fick troligtvis en kallsup och blev dålig. Vi gav henne syrgas och kunde lasta henne på en av våra bilar och möta upp med ambulansen. Det andra tillbudet var en som vred knät ur led under en beachvolleymatch, säger Tord.

Och där har vi den stora fördelen med livräddare på stranden. Om något skulle hända kan hjälp vara på plats redan efter någon minut, och utrustning i form av syrgas, jeepar och båt finns redan där.

– Vi köper verkligen dyrbar tid och förkortar vårdkedjan avsevärt eftersom det annars kan vara rätt svårt för räddningstjänsten att ta sig fram och lokalisera en skadad.

Livräddarna på Tofta

Svenska livräddningssällskapet Gotland är en ideell icke vinstdrivande förening som har till syfte att minska antalet drunkningar i Sverige genom att initiera simskolor, verka för utbredd kunnighet i livräddning och säkerhet i, vid och på vatten och is. De jobbar ideellt varje dag under högsäsong och får stöd från Region Gotland i form av intäkter från parkeringsavgifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!