En gång i tiden lade flygplanen till vid Tofta-bryggan

En gång i tiden fanns en lång brygga som löpte rakt ut i vattnet från Tofta strand.

Thürings flygplan har satt ner sina pontoner i vattnet och förtöjd vid bryggan någongång i skiftet 1940-50-tal. Svagt kan strandskogen vid Tofta anas bakom planet.

Thürings flygplan har satt ner sina pontoner i vattnet och förtöjd vid bryggan någongång i skiftet 1940-50-tal. Svagt kan strandskogen vid Tofta anas bakom planet.

Foto: Privat

Tofta2024-06-23 15:45

Ja, nu är det förstås inte många som minns den. Men så var det, säger Hans Pettersson, 85. Från den drygt kilometerlånga stranden löpte den rakt ut i vattnet.

Han växte upp i Tofta och brukade som grabb hålla till på bryggan med kompisarna.

– Det är inte många kvar som kan komma ihåg, säger han och visar den bild han fann bland sin mors kvarlåtenskap.

Det är han som tagit kontakt och gärna vill att bilden visas. Som ett slags bevis på just ingenting. En annan tid, bara.

– Det var ju under krigsåren, jag minns taggtråd som löpte på banken längs stranden. Och en bit upp låg det ett fort som Kronan sprängde sedan.

undefined
Hans Pettersson växte upp i Tofta och minns den långa bryggan vid stranden som sträckte ut i havet.
undefined
Ett av många foton som Hans Petterssons mamma lämnade efter sig.

Flygplanet i vattnet är sannolikt fluget av Birgit Thüring, den första kvinnan i Sverige som fick C-certifikat i trafikflygning för offentlig lufttrafik.

”Tyrings flygplan på Toftabad 40-50-tal” står skrivet på fotots baksida.

Hon föddes i Grängesberg i Dalarna 1912 och gifte sig 1935 med Nils Thüring. Några år senare började de ta flyglektioner.

Under ett uppdrag för försvaret havererade hon med sin Bücker Jungman i samband med en landning i Roma. Kanhända var det därför flyttlasset sedan gick till just Gotland 1941.

undefined
Tofta beach house på Tofta strand har väckt stor debatt. Sedan länge är dock den långa bryggan ut i vattnet borta.

De startade 1942 företaget Avia och började flyga målflyg för då förbanden kunde öva skjutning mot luftmål bogserade efter flygplanet.

När företaget såldes 1968 gick det samman med Salair och namnändrades senare till Skyways. Birgit Thüring avled 1984, Nils avled 1992. Makarna är begravda på Norra kyrkogården i Visby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!