Under vintern hopade sig molnen över Ali Rezaei. GA har i flera artiklar berättat om hur han fick avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd och hur hans advokat struntade i att ens försöka överklaga beslutet. Och Ali, som hade hunnit bli myndig, skulle i väntan på transporten till Afghanistan flyttas från skolan och vännerna på Gotland till ett stort boende i Umeå.
Men då, när Ali hade det riktigt tufft, öppnades också en dörr:
Christina Muttoni, som bor med sina fyra barn i en lägenhet i Tofta, bestämde sig för att öppna sitt hem och låta Ali flytta in.
Ali Rezaei och Christina Muttoni kände inte varandra, men när Ali hade hälsat på var Christina och alla barnen överens om att Ali var välkommen.
Ali talar bra svenska, men när han ska berätta om vad Christinas erbjudande har betytt för honom räcker orden inte till:
– Jag skulle säga mer om du förstod persiska, men det är fantastiskt att bo här. Det är inte ett boende – det är ett hem. Om inte Christina och hennes familj hade funnits skulle jag ha gett upp för länge sedan.
I början kunde Ali Rezaei betala för mat och husrum, men sedan dagersättningen drogs in får Ali bo gratis hos familjen Muttoni.
– Ali behöver inte betala. Jag är så glad att han är här, säger Christina och berättar om hur varm hon blir när hon ser hur väl Ali kommer överens med barnen.
– Han är lugn och trygg och en oerhört fin förebild för mina barn, säger Christina Muttoni.
Även om Ali Rezaei är vuxen ser Christina Muttoni att han behöver vuxenstöd.
Han lever i limbo. Avslaget på Alis ansökan om uppehållstillstånd har vunnit laga kraft för länge sedan, men tillsammans med Christina och andra personer omkring honom försöker han hitta ett annat sätt att få stanna i Sverige. Just nu hoppas han på att få arbetstillstånd så att han kan ansöka om ett nytt uppehållstillstånd för arbete.
– Jag har fått flera jobberbjudanden, så jag får garanterat arbete, säger Ali.
Regionen har ansvar för ensamkommande flyktingbarn tills de fyller 18 år. Många bor på regionens egna Haima-boenden. När de blir myndiga tar Migrationsverket över ansvaret och ger dem en plats för ett asylboende för vuxna. Det kan bli i Klintehamn, men lika gärna i någon helt annan landsände.
– Det innebär att de måste bryta sin skolgång och förlorar vänner, fotbollslag och stödpersoner, säger Cecilia Herdenstam, som jobbar för den nystartade föreningen Tillsammans för ensamkommande.
Många som har fyllt 18 år vill stanna på Gotland och föreningen har därför startat ett ideellt boende för dem, men Cecilia Herdenstam ser att många av dessa ungdomar hellre skulle vilja bo i ett fadderhem, som Ali Rezaei. Hon efterlyser därför fler som kan ställa upp och ta emot unga asylsökande.
– Det här är vuxna personer som ska klara sig själva, men samtidigt är de i en svår situation och många behöver stöd för att orka med, säger Cecilia Herdenstam.
Christina Muttoni förstår att människor kan vara lite ängsliga för att öppna sitt hem för en okänd person.
– Men man måste våga för att vinna. Och man får otroligt mycket tillbaka, säger hon.
Och föreningen Tillsammans för ensamkommande vill kunna stötta dem som ställer upp.
– Det är klart att man blir involverad i det som händer ungdomarna, men man ska inte lämnas ensam, säger Cecilia Herdenstam.