Skjutfältsråd är ett sätt att informera föreningar, myndigheter samt berörda och intresserade privatpersoner om vad som händer kring Tofta skjutfält. Det ska hållas två gånger per år men i våras uteblev det på grund av pandemin. Under torsdagskvällen hölls höstens råd, i digital form.
Ett 20-tal personer kopplade upp sig mot det digitala mötet som var över på drygt en halvtimme. På länk fanns representanter från Gotlands regemente och Fortifikationsverket.
Vid skjutfältsrådet för ett år sedan, på Suderbys herrgård, deltog ett 60-tal besökare och det uppkom då många frågor om möjligheten att bygga nytt inom påverkansområdet runt skjutfältet. Flera fall har också uppmärksammats i media det senaste året med privatpersoner som av försvaret nekats bygga inom till exempel Västerhejde, Tofta och Stenkumla. En debatt har också förts om att försvaret anses lägga en våt filt över expansiva områden. Trots detta var antalet deltagare och frågor relativt få vid årets möte.
Men några frågor kom. En boende vid Lunds i Västerhejde undrade om det fanns planer på att uppföra ett bullerplank som skulle minska bullret från skjutningar på fältet norrut till området där många bostäder finns. Det fanns det inte.
En person tipsade om att man borde förtydliga skyltningen för var skjutfältet börjar på stranden vid Ygne så att obehöriga inte kunde ta sig in.
En tredje fråga var om skjutfältet "någonsin kommer bli färdigbyggt" och om försvaret planerar att bygga på andra ställen på Gotland.
– Det kommer att byggas under ganska lång tid, men hur länge är omöjligt att svara på, svarade Tomas Ängshammar, kommunikationschef vid Gotlands regemente.
Fortifikationsverkets projektledare Per Falkgren fyllde i:
– Just nu färdigställs de byggnader som togs i försvarsbeslutet 2015. Så med tanke på att man har som målsättning att ha värnpliktsutbildning på Tofta är siktet inställt på att om fyra-fem år färdigställa det beslutet och behovet av nya lokaler.
Han berättade även att det kan bli aktuellt med nybyggnationer och renoveringar vid försvarets anläggningar i Fårösund.
Arrangörerna var ändå nöjda med mötet efteråt.
– Vi är nöjda att kunna hålla mötet på det här sättet. Det fungerade bra och de frågor som kom in handlade om det som ett skjutfältsråd ska handla om. Förra året breddade vi det hela till att handla även om påverkansområdet eftersom vi vet att nyfikenheten är stor kring det, säger Tomas Ängshammar.
Bortsett från skjutfältsråden, hur mycket frågor och funderingar får ni från privatpersoner?
– Exakt hur mycket som inkommer genom alla kanaler vet jag inte, men via Facebook får vi en del synpunkter. En rolig sak är att vi fått mycket uppskattande kommentarer kring att informationen blivit bättre, bland annat genom vår sms-tjänst med skjutinformation, vilket kanske är viktigast för djurägare så att de vet när det kan behövas åtgärder.
På mötet informerade skjutfältschefen även Dag Gunhardsson om att man under året arbetat med att färdigställa brandgator på skjutfältet för att minska risken för att bränder ska sprida sig ut från fältet om de skulle uppstå i samband med sprängningar. Hittills i år har också cirka 40 ton skrot samlats in från naturen på skjutfältet. 90 objekt som utgjort odetonerad ammunition har också sprängts under året.