Flicka försvann på Tofta – hundratals badgäster letade

Ett drama fick på onsdagen ett lyckligt slut på Tofta, när hundratals badgäster hjälpte till i sökningsinsatsen efter en bortsprungen flicka.

Hundratals strandgäster slöt upp när en flicka befarades vara saknad i vattnet vid Tofta.

Hundratals strandgäster slöt upp när en flicka befarades vara saknad i vattnet vid Tofta.

Foto: Svenska livräddningssällskapet Gotland

Tofta2024-07-11 12:35

Helagotland skrev på onsdagen om att ambulans och räddningstjänst ryckt ut efter ett drunkningslarm, när en flicka rapporterades saknad i vattnet på Tofta strand. Flickan hittades senare oskadd av några badgäster längre söderut på stranden.

Räddningstjänst, polis, kustbevakning, och frivilliga livräddare från Tofta livräddningsstation deltog i sökinsatsen – men också många strandgäster. Det berättar Tord Turesson, som är ordförande för Svenska livräddarsällskapet på Gotland.

Han och hans livräddarkollegor bevakade Tofta strand på torsdagsförmiddagen. Och han berättar om en skälvande halvtimme då ett stort antal strandgäster gick samman för att hjälpa till att leta efter flickan. Hand i hand bildade de en lång kedja för att söka igenom vattnet.

undefined
Strandgästerna på Tofta bildade en sökkedja i vattnet.

– Ett hundratal badgäster hjälpte oss. En av våra livräddare startade en sökkedja i vattnet och så gick vi ut i högtalarna och efterlyste henne. Det är det här vi tränar för, vi gick in i en rutin, och hade bra kommunikation via radion.

När flickan hittades oskadd och kunde återförenas med sina föräldrar ropade livräddningssällskapet ut i högtalarna att sökinsatsen var avklarad. Meddelandet togs emot med jubel av strandbesökarna, berättar Tord.

– Det var, skulle jag tro, 2 500 personer som ställde sig och klappade händerna. Det är sådana här situationer som gör att man fortsätter. 

undefined
Tord Turesson är ordförande i livräddningssällskapet på Gotland och deltog i sökinsatsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!