I kväll hålls det första skjutfältsrådet sedan Tofta skjutfält fick nytt miljötillstånd. Intresset är stort, ett 60-tal privatpersoner är anmälda. Även länsstyrelsen, Region Gotland och Fortifikationsverket deltar.
Miljötillståndet som gavs i december har överklagats av Försvarsmakten, Region Gotland, länsstyrelsen och flera privatpersoner. Kravet att tillståndet inhiberas har inte fått gehör och militären har i år övat efter de nya, mer generösa, villkoren.
Även om skjutfältet varit avstängt mer än tidigare har verksamheten hittills inte nått upp till maxgränserna. Tillståndet medger övningar under 200 dagar per år. Skjutfältschefen Dag Gunhardssons prognos för 2020 är att man övar 125 dagar. Övningarna nattetid ser dock ut att nå maxgränsen 40 nätter.
Försvarsmakten har skjutit väsentligt mindre än tillståndet tillåter. Bara 400 000 finkalibriga skott, när maxgränsen är 1,75 miljoner. 8 500 grovkalibriga skott har avlossats i år, när tillståndet medger 30 000. Av tillåtna 800 000 lösa skott har 150 000 utnyttjats.
Övningsverksamheten har alltså långt kvar till maxgränsen. De senaste dagarna har dock stridsgruppen kört med stridsfordon 90, skjutit med granatgevär och granatkastare, och avlossat pansarskott. I går genomfördes sprängningar för att mäta buller och vibrationer. På sin Facebooksida hade Gotlands regemente förvarnat om att det skulle bullra mer än vanligt, även nattetid.
– Det har smällt lite mer den här veckan, men jag tycker ändå att det varit tyst de flesta dagarna sedan militären fick sitt nya tillstånd. Det stora problemet är inte bullret, utan att verksamheten lägger en stor blöt hand över alla byggprojekt kring skjutfältet, säger Classe Persson som bor i Gnisvärd och som är en av de som överklagat.
Regionen har beviljat flera bygglov kring skjutfältet den senaste tiden, som sedan länsstyrelsen upphävt efter att Försvarsmakten överklagat. Senast gällde det ett flerbostadshus vid Kroks i Tofta, och ett fritidshus vid Kuse i Västerhejde. Försvarsmakten och Region Gotland träffades i början av oktober för att diskutera skjutfältet.
Sedan miljötillståndet överklagades till mark- och miljödomstolen har ärendet övertagits av regeringen. Alla parter har yttrat sig, det som återstår innan ett beslut kan fattas är domstolens yttrande till regeringen.