Gotlands regemente bygger upp egen företagshälsovård

Just nu rekryteras ny personal till Försvarshälsan på Tofta skjutfält. "Behövs vara på plats så fort som möjligt."

Hans Håkansson, stabschef för Gotlands regemente.

Hans Håkansson, stabschef för Gotlands regemente.

Foto: Emelie Stenqvist/arkiv

Tofta2020-07-15 06:19

Försvarsmakten lyser ut fem nya tjänster för placering på Tofta skjutfält – en läkare, en fysioterapeut, två sjuksköterskor samt en läkarsekreterare.

– Det här behövs vara på plats så fort som möjligt eftersom vi har en grundutbildning som drar igång här i augusti. Den enda som är på plats är Fredrik Malmerfeldt som vi rekryterat som chef och som har som uppdrag att bygga upp Försvarshälsan, säger Hans Håkansson, stabschef för Gotlands regemente.

Inledningsvis handlar det om inlånad personal från fastlandet och tillfälliga lokaler.

– Det blir tillfälliga lösningar så att vi åtminstone kan erbjuda de mest basala funktionerna till de värnpliktiga som rycker in i augusti. Vi räknar med att ha en helt fungerande Försvarshälsa igång från tidigt nästa år.

De lokaler som hittills byggts på Tofta skjutfält planerades 2015 och då fanns inga planer på företagshälsovård.

– Det finns inga lokaler för det här så det är just nu under projektering och kommer inte att stå färdigt förrän kanske 2025. Fram till dess tittar vi på tillfälliga lokaler. Förmodligen hamnar Försvarshälsan inledningsvis där Utbildningsgrupp Gotland sitter i dag på Visborgsslätt.

Försvarshälsans huvudsakliga uppgift är företagshälsovård för de värnpliktiga och i mån av tid och resurser även stötta de anställda.

– I dag har Försvarsmakten ett avtal med Previa som i sin tur har avtal med underleverantören Avonova. Men de erbjuder inte alla tjänster vi behöver och det finns också ett regelverk som kräver att det ska vara en militär läkare vid vissa funktioner, säger Hans Håkansson.

När exempelvis en värnpliktig ryckt in och det sedan upptäcks skador som gör att hen inte kan fullborda sin utbildning sätts en granskningsnämnd ihop för att utreda om personen ska skickas hem eller om det kan sättas in åtgärder för att ändå kunna genomföra grundutbildningen. En granskningsnämnd ska alltid ledas av en militär läkare.

– Vid vissa sorters skjutningar behöver vi också ha medicinsk personal i beredskap och om man gör riktigt farliga saker kan det till och med krävas läkare eller sjuksköterska på plats.

För att bli militärläkare krävs en särskild utbildning, som Försvarsmakten tillhandahåller. 

 – Vi har personer som hört av sig till oss och är intresserade av de här tjänsterna, som har genomgått den här utbildningen, så vi har god förhoppning om att hitta personal, säger Hans Håkansson.

Karta: Tofta Skjutfält
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!