Tule är en ovanligt lång övning, som pågått sedan den 21 november. Gotland är ett strategiskt viktigt område, där uppbyggnaden av försvaret är prioriterad och har pågått sedan länge. Tule ska ge svar om hur långt man har nått.
– Än så länge har det gått jättebra, kommenterade P 18:s regementschef Magnus Frykvall på måndagen då ett av de senaste tillskotten visades upp.
Nyförvärvet är Granatkastarpansarbandvagn 90, det vill säga ett stridsfordon 90-chassi med påbyggd granatkastare. Försvarsmakten har köpt in 40 sådana, och sedan ett halvår tillbaka finns två av dem på Gotland. Fördelen är att de snabbare kan gruppera, skjuta och omgruppera, vilket ökar möjligheten att följa med andra stridsfordon. Därmed ökar skyddet för framryckande styrkor. Räckvidden är 5– 7 kilometer.
– De här kommer fortsatt att vara stationerade på Gotland. Därmed ökar vår förmåga väsentligt. Tidigare granatkastare drogs på vagn, och det tog tid varje gång de skulle omgruppera, säger Magnus Frykvall.
Granatkastarpansarbandvagnarna har namn efter åskguden Tors hammare, Mjölner, som slog ner som en blixt.
Närmare 400 personer har deltagit i övningen. Merparten, 325 personer, kommer från regementet på ön. Men för att kunna genomföra övningen har militärer från 17 organisationer på fastlandet deltagit.
– Det är expertis från bland annat P 7 och P 4, I 19, Lv 6, A 8, Ing 2 och Markstridsskolan. Det är unikt att samla så många olika arméförband för en gemensam övning, berättar övningsledaren överstelöjtnant Johan Skiöld som kommer från Markstridsstridsskolan och tillägger:
– Även personal från länsstyrelsen har deltagit.
Under övningen har en kirurgtropp från Sjukhuskompaniet i Göteborg deltagit. Framöver kommer Gotland att få egen förmåga att bygga upp ett fältsjukhus.
Magnus Frykvall hoppas att P 18 i framtiden inte behöver lika stort understöd från fastlandet. Uppbyggnaden på ön fortsätter. För närvarande finns ett 70-tal vakanser bland soldaterna.
Försvarsmakten har i uppdrag att påskynda arbetet på ön. Hittills har satsningen kostat 1,1 miljarder kronor. Regeringen räknar med att satsa ytterligare 850 miljoner kronor under 2023– 2024.
– Närmast ska en matsal och en kasern med 270 sängplatser byggas. Det krävs om vi ska utöka antalet värnpliktiga. I nuläget har vi plats för 40, men redan i höst ska vi ta in dubbelt så många, säger Magnus Frykvall.