Föreningen Strandskyddarna har i år haft framgångar på västkusten i sin strävan att värna strandskyddet. Mark- och miljödomstolen i Vänersborg har upphävt två bygglov för bryggor och strandbodar på Orust, och bygglov på Tjärnö. Länsstyrelsen i Västra Götaland har upphävt två strandskyddsdispenser på Orust och i Uddevalla.
Med den nya restaurangen på Tofta strand har föreningen inte haft samma framgång. I januari 2019 beviljade länsstyrelsen dispens för att bygga på stranden, och två månader senare beslutade miljö- och byggnämnden om bygglov.
Strandskyddarna har två gånger klagat över att bygget inte följt dispensens villkor, och föreningen överklagade även de tre slutbesked som miljö- och byggnämnden gav inför förra sommaren och som gjorde det möjligt för restaurangen att öppna serveringen.
De överklagade slutbeskeden avgjordes i januari. Mark- och miljödomstolen konstaterade att Strandskyddarna som miljöorganisation har rätt att klaga om sådant som påverkar miljön. Slutbesked påverkar dock inte miljön, och när klagorätt inte förelåg avvisades klagomålen.
Nu har mark- och miljödomstolen avgjort de två andra klagomålen, att bygget inte följt kraven i strandskyddsdispensen. Länsstyrelsen avslutade i oktober 2021 och i januari 2022 tillsynsärendena utan att kräva åtgärder, trots att man konstaterade att restaurangens källare är större än ritningen som bygglov och strandskyddsdispens grundats på. Dessutom har restaurangen en skorsten som saknar bygglov.
Strandskyddarna överklagade länsstyrelsens beslut att avsluta ärendena utan att kräva åtgärder. Föreningen anser att dispensen är olaglig, eftersom den bryter mot miljöbalken, plan- och bygglagen, samt reglerna för naturreservatet Gotlandskusten.
Mark- och miljödomstolen noterar att strandskyddsdispensen vann laga kraft i januari 2019, och att den därmed enligt rättspraxis inte kan återkallas.
Mark- och miljödomstolen konstaterar att länsstyrelsen kunde ha begärt att AB Tofta Bad söker en ny strandskyddsdispens. Ett sådant krav kan dock bara ställas om det föreligger skäl för rättelse.
I det här fallet skulle kravet på rättelse vara att riva den del av källaren som är för stor, samt att ta bort skorstenen. Länsstyrelsen ställde inte det kravet eftersom man ansåg att källaren och skorstenen inte strider mot syftet med villkoret och syftet med strandskyddslagstiftningen. Mark- och miljödomstolen gör samma bedömning. En strandskyddsdispens får inte gå längre än vad som krävs för att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet.
Domen går att överklaga till mark- och miljööverdomstolen.
Kommer föreningen att överklaga?
– Jag vill diskutera ärendet med ordföranden Inge Löfgren innan vi beslutar hur vi ska gå vidare, säger Strandskyddarnas ombud, advokat Lars Stenberg.
Lars Stenberg berättar att föreningen Strandskyddarna lagt ner mycket arbete med Toftaärendet, och att man fortfarande anser att länsstyrelsen och miljö- och byggnämnden begått tjänstefel när man tagit de beslut som lett fram till att restaurangen kunnat byggas på stranden.
– Ett positivt resultat har vi ändå nått. Med besluten om glasskiosken på Tofta strand, och det om serveringen vid Fårö fyr visar länsstyrelsen att man numera följer reglerna om strandskyddet till punkt och pricka, säger Lars Stenberg.