”Här unnar man sig, vill man ha ostron så får man det”

Stranden är ständigt närvarande på Tofta beach house. Den präglar såväl menyn och utsikten som loungehänget.

Dennis Lundin arbetar i köket på Tofta beach house tillsammans med Carl Damlin.

Dennis Lundin arbetar i köket på Tofta beach house tillsammans med Carl Damlin.

Foto: Anna Ekeroth

Tofta2022-06-03 11:40

Ett rejält oväder har precis dragit förbi och genom panoramafönstren inne på Tofta beach house ser köksmästaren Dennis Lundin hur molnen spricker upp och solens strålar åter når havet utanför.

Det är torsdag eftermiddag och han preppar i köket inför helgen tillsammans med hovmästaren Carl Damlin. De har fått in färsk sparris från Sanda och punkt efter punkt på ”Att göra-listan” som ligger på den rosa marmor-baren prickas av. I restaurangen varvas stora gröna växter med terrakotta och mjuka medelhavsfärger.

undefined
Dennis Lundin har varit i Miami tillsammans med restaurangens souschef Anton Heitmann och låtit sig inspireras.

Tillsammans med den nu pappalediga souschefen Anton Heitmann har han tagit fram menyn med inspiration från Medelhavet, Miami, Kalifornien och Mexico.

– Vi vet var vi ligger; på stranden. Vi ville hitta härlig mat med medelhavskänsla, säger Dennis Lundin.

På menyn finns allt från ostron till spanska pickles och råbiff.

– Men vi har också biff med pepparsås – sånt som alltid går hem hos gotlänningarna, säger han.

Menyn är samma hela dagen och restaurangen stänger aldrig för att byta till kvällsmeny. Att ha samma meny hela dagen är vanligt även i exempelvis Miami och Kalifornien.

– Det blir naturligt på stranden att man kan slinka in och äta innan man åker hem, säger Dennis Lundin.

undefined
Tofta Beach House.

Restaurangen har som ambition att ha öppet i princip året om och många av gästerna så här års bor i närheten.

– Vi har soffor och en lounge som man kan slinka in i och det gör folk, säger han.

Köket är öppet och värmen från stekbordet känns i ryggen.

– Det är varmt här, men det ska det vara i ett kök, säger Dennis Lundin.

Blicken glider bort över havet och lugnet är påfallande. Men det är inte alltid det är så här lugnt. På sommaren kan det komma 400 lunchgäster varje dag om det är varmt och soligt.

– Vi är självklart väderbetonade och antalet gäster kan gå från 400 en solig dag till 50 när det regnar. Förra året regnade det fyra dagar i juli. När man satt i bilen på väg till jobbet då tänkte man att man kunde få ta det lite lugnt.

undefined
Dennis Lundin, Tofta Beach House

För de som jobbar i restaurangen blir det långa dagar och arbetsveckor under sommaren.

– Vi har ”tvärtomvecka” och jobbar när alla andra är lediga. Det finns för och nackdelar med det men jag har aldrig haft det på något annat sätt, säger Dennis Lundin som jobbat som kock hela sitt liv.

När han är ledig gillar han att åka lite längre bort på Toftavägen till Kronholmens golfbana. 

– Vi spelade golf måndag, tisdag och onsdag nu när det var fint väder och sol. Man vet hur det blir när man går in i sommaren och då är det svårt att få till att vara ledig. Jag tycker att det är avkopplande med golf. Man stänger av telefonen och lägger den i golfbagen, säger han.

Restaurangen öppnade förra året under pandemin. Denna säsong blir den första vanliga sommaren och det är svårt att förutspå hur det kommer att bli.

– Vi kommer att ha lite DJ:s för att hålla stämningen men inga band som spelar här. Det är klart att det ska vara lite semester och fest men vill man ha after beach kan man gå till Tofta beach club, vi är en lite mer ”mogen” restaurang. Vi vill ha folk som sitter här och äter ostron och kaviar. Här unnar man sig, vill man ha ostron så får man det, säger Dennis Lundin.

undefined
Tofta Beach House ligger bara några meter från strandkanten på Tofta strand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!