Ann Enström står nere vid Tofta strand och försöker förstå vad den föreslagna detaljplanen för området kommer att innebära. Den här processen har pågått åtminstone sedan 2018 då de första förslagen kom om hur Tofta strand skulle omvandlas till en av Nordens största resort. Efter några varv med modifieringar har miljö- och byggnämnden sagt ja och förslaget till detaljplan ska ut på granskning.
Illustrationsplanen visar ett hotell med 150 rum och ytterligare 192 övernattningsenheter som breder ut sig från Toftavägen och ner till strandkanten. Förutom hotell har man planerat in bungalows, stugor, lägenheter och olika former av camping samt sporthall och livsmedelsaffär som ska vara öppen året om.
När Ann Enström ser på kartan över var byggnaderna ska placeras, skakar hon på huvudet.
– Hotellet är för dominerande, det tar över hela området, säger hon som tycker att det påverkar landskapsbilden negativt och inte passar in i kulturmiljön.
Hon tycker att stilen borde anpassas till hur man bygger traditionellt på Gotland men har svårt att avgöra hur det kommer att se ut genom att titta på förslaget. Hon försöker beräkna hur nära stranden hotellet kommer att ligga och ritar upp en linje i sanden.
– Flytta det längre från stranden och gör det mindre. Det ligger alldeles för nära vattnet och tar bort hela naturupplevelsen i området med de fantastiska sanddynerna.
Hotellet är inritat vid strandskyddslinjen, i anslutning till det befintliga restaurangbyggnaden. Den gamla restaurangen som ligger högre upp, skymtar i bakgrunden. Så långt kommer hotellet att sträcka sig och baksidan hamnar ganska nära den stora parkeringen vid Toftavägen.
Bungalows på cirka 40 kvadratmeter i en eller två våningar placeras inne i tallskogen norr om hotellet. Oron när hon ser placeringarna handlar särskilt om att några är inritade i sanddynerna.
– Vi vet inte hur det kommer att se ut. Det är inte klokt beskrivet.
Att läsa en ritning och tolka den detaljplan som nu ska granskas, är inte helt lätt. Frågorna är många.
Ett annat bekymmer är vad som händer under byggtiden.
– Om hotellet ska ligga precis i kanten av strandskyddet, kommer tunga maskiner och verktyg säkert att spridas över det området som ingår i strandskyddet. Stranden blir en byggarbetsplats i flera år och då kan man inte utnyttja Toftabadet.
Frågan om risken att de olika boendeformerna privatiseras, är en annan fundering.
– Så har det gått runt om på ön. Regionen har en mängd tillsynsärenden där tillfälligt boende gjorts om till bostadsrätter för boende året runt.
Vattenfrågan undrar hon också över.
– Ett SPA utan vatten. Det är vattnet som stoppat igångsättandet hittills.
Hon påminner om att det här är ett rekreationsområde för boende i Tofta men planen delar ortsbefolkningen mitt itu.
– Fåglar, solen som silar in, tystanden; det här är paradiset. Vi måste bevara den här unika stranden med sanddynerna till våra barn och barnbarn. Du kan inte hitta det någon annan stans i Sverige, beskriver hon sin kärlek till badet.
– Jag vet att bygget blir av och vi har kämpat som djur för att stoppa det, säger Ann Enström och hänvisar till Tofta bads vänner.
– Alla myndighetsinstanser säger nej till det här, även länsstyrelsen, påpekar hon.
Miljö- och byggnämnden har dock sagt ja och nu ska planen ut på granskning.