Överklaganden om slutbesked, anmälan om svartbygge och en polisanmälan om miljöbrott. Turerna kring den nya restaurangen på Tofta strand på fastigheten Tofta S:7 har varit många och är något som föreningen Strandskyddarna engagerat sig i.
Efter att miljö- och byggnämnden fattat beslut om slutbesked för restaurangen i somras överklagade Standskyddarna beslutet till länsstyrelsen och krävde att slutbeskeden skulle upphävas och att verksamheten som bedrivits sedan i juni skulle upphöra. Enligt föreningen hade så många ändringar gjorts att de ursprungliga ritningarna som bygglovet grundades på inte alls stämde överens med den befintliga byggnaden.
Trots att länsstyrelsen ännu inte fattat något beslut begärde föreningen i oktober att länsstyrelsen även skulle pröva om handläggarna som utreder överklagandet kan anses vara jäviga.
Föreningen menade att bygget av den nya restaurangen lett till att skyddade biotoper och sanddyner utplånats och att detta har kunnat ske på grund av att länsstyrelsen har beslutat om olagliga strandskyddsdispenser i Tofta och inte utövat sin tillsynsplikt.
I det här fallet menar Strandskyddarna att det finns fog för att ifrågasätta om inte chefen för naturvårdsenheten vid länsstyrelsen, som är ansvarig för tillsyn och strandskyddsdispenser, låtit sig påverkas av den tidigare landshövdingen, Cecilia Schelin Seidegård, som nu är styrelseordförande för byggherrens bolag – Tofta Intressenter.
Länsstyrelsen fattade under tisdagen ett delbeslut med innebörden att handläggande personal på länsstyrelsen inte är jäviga i ärendet. Man motiverar det med att länsstyrelsen inte längre är tillsynsmyndighet över regionens miljö- och byggnämnd när det gäller plan- och bygglagen, PBL. Länsstyrelsen skriver också att det nu aktuella ärendet, som rör ett överklagande av miljö- och byggnämndens beslut om interimistiskt slutbesked och slutbesked enligt PBL, inte hanterats vid naturvårdsenheten utan vid länsstyrelsens enhet för samordning och stöd. Man påpekar även att myndigheten har en ny landshövding och nytt länsråd.
Länsstyrelsens beslut kan överklagas hos mark- och miljödomstolen inom tre veckor. Strandskyddarnas ombud uppger att man ännu inte har beslutat om så kommer att ske.