Livräddningskris på Tofta strand – värsta på många år

I flera år har det varit brist på antalet livräddare på Tofta strand, så även i år. Denna sommar ser ut att bli den värsta på länge, då det kan komma dagar som livräddningen tvingas vara obemannad.

Tord Thuresson var med och öppnade livräddningsstationen på Tofta strand 1995.

Tord Thuresson var med och öppnade livräddningsstationen på Tofta strand 1995.

Foto: Erik Daun

Tofta2022-06-28 07:05

Antalet som väljer att jobba ideellt på Svenska Livräddningssällskapet på Gotland minskar för varje år. Sommar efter sommar blir det svårare att få nya livräddare att komma och arbeta på Tofta strand. Det är i nuläget de lojala som jobbat tidigare som håller ihop livräddningen vid stranden.

– Vi har kanske ett av Sveriges bästa upplägg här, med den utrustning och det boende vi erbjuder. Vi erbjuder även reseersättning för de som jobbar under en längre tid. Det gjorde nog att vi trodde att det här skulle bli som ett självspelande piano. Men istället har det bara blivit tuffare med åren, säger livräddaren Tord Thuresson, som var med och öppnade livräddningsstationen på Tofta strand 1995.

undefined
Om Tord Thuresson får drömma sig bort så vill han i framtiden att livräddningsstationen byggs ut och att fler livräddare tillkommer.

I nuläget finns det ungefär 30 stränder i Sverige som har livräddare, vilket är ett rekordhögt antal. Svenska Livräddningssällskapet är en ideell organisation, men fler och fler stränder har börjat erbjuda sommarjobb till kompetenta livräddare. Detta är däremot inte något som erbjuds på Gotland.

– På dessa stränder är det räddningstjänsten, regionen eller kommunen som anställer sommarjobbare som kan jobba som livräddare. Det är självklart bra men det underlättar inte vårt jobb att försöka rekrytera livräddare till vår strand, säger Tord Thuresson. 

undefined
De som kommer och arbetar som livräddare på Tofta erbjuds mat och boende. Arbetar man under en längre tid kan man okcås få reseersättning.

En arbetsdag är mellan 10–18. I en perfekt värld skulle Tord Thuresson vilja ha tre livräddare som bevakar på förmiddagen och tre på eftermiddagen, så att man kan byta av varandra. Men i nuläget är det upplägget långt ifrån möjligt.

– Har jag tur har jag tre stycken livräddare vecka 28 och 29 och då får vi försöka hanka oss fram. Det viktigaste är att försöka ha någon i livräddningstornet. Men det kommer bli tufft med långa dagar, säger Tord Thuresson.

undefined
Tord Thuresson var med och öppnade livräddningsstationen på Tofta strand 1995.

Vecka 30 är veckan som det ser som mörkast ut. Förutom sitt ideella arbete med livräddningen så jobbar Tord Thuresson inom psykiatrin i Visby. Under vecka 30 jobbar han heltid och kommer inte kunna vara på plats på Tofta och har i nuläget inte någon annan bokad som kan infinna sig på stranden.

– Då kommer vi högst troligt vara tvungna att stänga några dagar. Är jag ledig och har möjlighet så kan jag öppna tornet och sitta där själv. Har man lite rutin så funkar det. Men det kommer inte vara möjligt under hela veckan, säger Tord Thuresson.

Han fortsätter:

– Det är frustrerande när det händer saker på stranden och vi är underbemannade. Vi vet hur mycket mer vi hade kunnat göra om vi hade varit flera.

undefined
"Vi trodde att det här skulle bli som ett självspelande piano. Men istället har det bara blivit tuffare med åren", säger Tord Thuresson.

Vecka 31 ljusnar det däremot. Livräddning är även en sport och just vecka 31 har Sveriges förbundskapten lagt ett bredd- och elitläger på Tofta. Under den veckan ser de till att sköta bevakningen av stranden.

– Det är något vi alla vinner på. Då blir problemet att lösa logi till alla i stället, haha, säger Tord Thuresson. 

För att försöka locka nya till livräddningen så håller Svenska Livräddningssällskapet på att göra om sin utbildningsstege. Detta hoppas man och tror kan göra att fler känner sig manade att bli livräddare, även på Tofta strand.

– Vi vill kunna erbjuda utbildning, inte bara att man ska komma och prova på. Exempelvis om man vill ta nästa steg och bli båtförare inom livräddningen, så kan man ta det steget hos oss samtidigt som man är med och bevakar, säger Tord Thuresson.

Tords säkerhetstips

Är du ny på badplatsen? Fundera över faror som kan uppstå och ta reda på vem och hur du larmar om olyckan är framme.

Tänk på frånlandsvinden! Att personer flyter ut på badmadrasser och liknande är livräddarnas vanligaste tillbud. 

Tappa inte uppmärksamheten. Är du på stranden med barn så undvik att vara inne på mobil och dator. Det kan räcka med några sekunders ouppmärksamhet för att något ska hända.

Gör riskbedömningar och bada inte ensam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!