Det är fastighetsägaren Fortifikationsverket som beställt den konstnärliga utsmyckningen. Vid det pågående garnisonsbygget på Tofta skjutfält har en bit skog om 2000 kvadratmeter lämnats där en park ska anläggas. I parken ska det löpa en upphöjd slingrande betongstig som designas av den danska konstnären Esben Klemann.
Fortverket har tillsammans med Statens konstråd kommit fram till utformningen – och prislappen. 800 000 kronor beräknas konstverket kosta.
Alla är dock inte jättenöjda över utsmyckningen. Oscar Larsson, stridsfordonssoldat vid 181:a pansarbataljonen, har i en insändare i GT och GA fått utlopp för sin vrede.
– Det är ett enormt slöseri med resurser som skulle behövas bättre på annan front, säger han.
Statens konstråd arbetar ofta utifrån den så kallade enprocentsregeln, det vill säga att man i offentliga miljöer och nybyggnationer lägger 1 procent av den totala investeringskostnaden på konstnärlig utsmyckning. Betongstigen i Tofta kostar dock inte så mycket som 1 procent av garnisonens byggbudget, utan priset är satt utifrån konstrådets budget som avsätts av regeringen. I höstas räknade försvaret med att den slutliga byggnotan i Tofta kommer att landa på 1,3 miljarder kronor.
Marianne Jonsson, curator på Statens konstråd, har varit med i planerandet av utsmyckningen i Tofta. Hon förklarar konstnärens ambitioner.
– Skulpturen liknar en stig i betong och är tänkt att löpa genom naturparken med alvarmark. Man ska både kunna betrakta den, sitta och gå på den. Stigen kommer att få ett släktskap med gotländska stainvastar. Samtidigt appellerar den till Fortifikationsverkets verksamhet. Över tid är det tänkt att den ska kunna bli en del av naturen, med mossa, lavar och jord omkring.
Konstverkets placering blir inne på garnisonsområdet, vilket är avstängt för allmänheten de flesta dagar förutom på Garnisonens dag som hålls en gång varje år, senast i september.
– Möjligheten finns för allmänheten på Garnisonens dag. Inom konstrådets verksamhet arbetar vi med platsspecifika konstnärliga verk vid ny- och ombyggnationer för statliga myndigheter. Det handlar om verksamheter med större eller mindre offentlighet beroende på konstverkets placering och karaktär av verksamhet. Men vår strävan är att konstverken alltid ska vara så tillgängliga som möjligt, säger Marianne Jonsson.
Oscar Larssons främsta kritik handlar just om att konstverket inte kommer allmänheten till del i någon större utsträckning.
– Vi som militärer tjänar inte särskilt mycket på det, eftersom vi antingen är ute och övar på fältet eller också är inne på kontoret eller i garage. Det här är väldigt mycket pengar som läggs på något som kommer vara helt instängt. Jag tror inte heller det är så många av mina kollegor som tycker det är viktigt för vår arbetsplats, säger han.
Vad tycker du staten kunde lagt pengarna på istället?
– Saker som gynnar Gotland på andra sätt. Är det bara kultur det kan gå till så borde det i så fall vara något som gynnade civilbefolkningen istället för oss.
Fortifikationsverkets pressekreterare Johanna Holst bekräftar att verket har beställt utsmyckningen, men menar att man inte ser några problem i att allmänheten har en begränsad tillgång till konsten.
– För oss är det inte kontroversiellt att konstnärlig utsmyckning inte är öppen för alla. Vi äger och förvaltar försvarsfastigheter, så det ligger i sakens natur. Vi väljer generellt ställen där många människor rör sig och får ta del av konsten. Det är också så att Försvarsmakten ofta öppnar upp för garnisonsdagar och andra event, vilket avsevärt ökar möjligheten för allmänheten att ta del av utsmyckningen, skriver hon i ett mejl till GT.
Uppförandet av konstverket är planerat att ske våren 2021.