"Nio livräddare är ett drömscenario"

Tofta strand blir den första med internationell livräddningsstandard.I år firar livräddarna på Tofta 15-årsjubileum, men det saknas folk som vill bli livräddare.

Räddare i nöden. Tord Turesson är bevakningschef för livräddarna på Tofta strand. foto: kenny bengtsson

Räddare i nöden. Tord Turesson är bevakningschef för livräddarna på Tofta strand. foto: kenny bengtsson

Foto: Kenny Bengtsson

Tofta2010-07-19 04:00
- Just nu är vi bara tre på plats. Mitt drömscenario är att vi är nio. Då kan tre vara på stranden, tre i livräddningshuset och tre kan utbilda fler under tiden, säger Tord Turesson, bevakningschef på Tofta strand.
Enligt grundaren Tord Turesson är det svårt att rekrytera nya livräddare, trots att livräddarskolan i Tylösand finns.
- Det här är ideellt arbete och det är klart att inte alla vill lägga ett par veckor av sin semester på att arbeta, men jag vet inte varför det har blivit svårare att rekrytera.

"Bra stämning"
De som ändå väljer att spendera sin sommar som livräddare måste kunna grunderna i livräddning och vara 18 år. Många är poliser, brandmän eller militärer.
- De som kommer är ofta naturmänniskor som gillar att träna tillsammans med andra. Det är fler sådana vi söker efter, säger Tord Turesson.
En av dem som varit livräddare ett par år på Tofta strand är Magnus Karlsson, som till vardags jobbar som fastighetstekniker.
- Jag kommer hit för att hålla igång. Det är otroligt bra stämning och kul att bo så många tillsammans. Jag kommer att vara här tre veckor den här sommaren. Det är det verkligen värt.
Sedan TV3 byggde ett livräddartorn på Tofta strand som en marknadsföringsgrej för tv-serien Baywatch har livräddarna varit igång.
I dag har de nästan allt de behöver, jeepar, båtar, defillibratorer och radiokommunikation.
Men mycket behöver bytas ut.

Tigger grejer
- Vi tigger av räddningstjänsten, kommunen, kustbevakningen och andra när vi behöver grejer och oftast kan vi få det till ett bra pris, säger Tord Turesson.
Den största inkomsten kommer från parkeringsavgifterna vid Tofta strand - en stor och viktig inkomstkälla för livräddarna.
- En plats som vid soligt väder har 7 000-10 000 människor på plats behöver någon som bevakar och ser till så att det inte händer några olyckor. Vi hjälper också räddningstjänsten, SOS Alarm, brandkåren och polisen om det skulle hända någonting även bortanför stranden och det sparar dem tid och resurser, säger han.

Nytt flaggsystem
I år har livräddarna på Tofta som första svenska livsräddningsstation blivit en del av det internationella livräddningssystemet, ILS. Därmed får badgästerna lära sig ett nytt flaggsystem.
- Gulorange flagg betyder att vi är på plats. Gult betyder marginell fara, ungefär håll koll på vattenleksaker, och rött att det kan vara strömt i vattnet, säger Tord Turesson.

Badar varje dag
På en minut kan en van livräddare vara cirka 50 meter ute i vattnet med hjälp av den gummibåt som alltid ligger redo att användas i strandkanten.
- Vi övar mycket för att hålla oss ajour med våra kunskaper och vi badar varje dag, morgon och kväll för att vänja oss vid vattentemperaturen, säger Tord Turesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om