Solen står högt över ett nästintill folktomt Tofta strand. Om bara ett par veckor kommer det att se helt annorlunda ut. Tusentals människor kommer dagligen att sola och bada längs Gotlands kanske mest berömda strand. Det är för deras säkerhet som Tord Turesson ännu en sommar kommer att jobba som livräddare, helt på ideell basis.
– Att kunna göra skillnad är det som driver mig. Jag åkte till Tylösand sommaren 1990 för att utbilda mig och sen var jag fast, säger Tord Turesson under en paus i utbildningen av den nya vattenscootern ”Rescuerunner” som livräddarna kommer att ha till sitt förfogande under sommaren.
– Hela maskinen är specialbyggd för havs- och sjöräddning och den tål väldigt tuffa tag. Jämfört med en vanlig vattenscooter är det här nåt helt annat, förklarar Tord .
Utöver skrovet som är uppbyggt för att vara extremt stabilt har den här maskinen även ett integrerat räddningsdäck och det är just det som står i fokus för övningen som pågår när vi gör ett besök under den här två-dagarsutbildningen. Instruktören Lukas Brehm förklarar.
– Med hjälp av maskinens snarare än fysisk styrka kan vi med hjälp av en speciell teknik plocka upp personer som av en eller annan anledning hamnat i vattnet. Det är bland annat det vi övar på i dag.
Tord och livräddarkollegan Mikael Löfgren gör sig i ordning för att fortsätta övningen. Ett par hundra meter ut hoppar Mikael i vattnet för att simulera nödställd. Tord sitter kvar i båten för att iaktta när instruktör Lukas Brehm instruerar.
– Vi finns här för att förkorta larmkedjan, förklarar Tord medan kollegan guppar i vattnet bakom båten. Om det blir skarpt läge så har vi hunnit plocka upp personen ur vattnet innan en eventuell helikopter har hunnit lyfta från Visby.
Han berättar om ett tillbud förra sommaren. Förvisso gällde det inte någon som hamnat i vattnet just den gången men när ambulansen väl kom fram till Tofta stod Tord och kollegorna och väntade. I stället för att behöva ödsla tid på att ta sig den relativt långa vägen ner till stranden var det bara för ambulanspersonalen att lasta över den skadade från livräddarnas fyrhjuling och in i ambulansen.
– Om olyckan skulle vara framme när du besöker Tofta i sommar så skulle jag vilja påstå att du kan vara på akuten i Visby någonstans mellan tjugo till fyrtio minuter snabbare än om vi inte hade funnits på plats, förklarar Tord.
Livräddarna på Tofta är en organisation som drivs helt och hållet på ideell basis. Det är svårt att rekrytera. I dagsläget har man tre personer som kommer att bevaka stranden varje dag. Tord skulle önska att de var sju. De här övningsdagarna är ett slags avstamp i ambitionen att Tofta så småningom ska bli en utbildningsstation.
– Det klart att det skulle underlätta rekryteringen, inte minst lokalt, om vi kunde erbjuda den grundläggande livräddarutbildningen här på ön istället för att behöva åka till Halmstad i två veckor. Om jag ska vara realistisk så tror jag att vi kan börja utbilda 2025, säger Tord och vrider på huvudet för att bättre kunna se vad som händer i vattnet.
Mikael Löfgren guppar fortfarande en bit från båten. Hans knallgula hjälm lyser som en badanka bland de mörka krusningarna. Lukas Brehm närmar sig med den specialbyggda vattenscootern och slår av på farten. Nästan löjligt enkelt plockar han upp sin elev ur vattnet med hjälp av den tidigare nämnda tekniken.
– Vi utbildar oss för att bli bättre på det vi gör. Vi finns här för att göra skillnad och för att kunna rädda liv, avslutar Tord Turesson innan han lämnar båten och hoppar över till scootern för att göra sitt första försök med den nya tekniken. Det går helt enligt plan.