Det var med anledning av det nya miljötillståndet för försvarets övningsverksamhet på Gotland som försvarsmakten bjudit in till en informationsträff på Suderbys Herrgård i Tofta på onsdagskvällen. Tillståndet innebär ingen ändring när det gäller antalet skott som får skjutas eller antalet övningsdagar, däremot ökar flexibiliteten genom färre restriktioner gällande när och var skjutövningar får genomföras. Tillståndet gäller även skjutning med tungt artilleri in på Tofta skjutfält från fem olika så kallade "artilleriöar" som ligger i Akebäck, Hogrän, Källunge och Vall.
En av frågorna som ställdes av besökarna gällde hur stor precision vapensystemet Archer, som kommer att användas på artilleriöarna, har.
– Felläget överstiger aldrig 400 meter och det ska inte överstiga 50 meter. Risken att man ska missa skjutfältet är obefintlig, säger Magnus Frykvall.
Urban och Kalle Kotz i Vall äger en av fastigheterna där försvaret fått tillstånd att skjuta med tungt artilleri in på Tofta skjutfält.
– Vi vet inte hur grannarna reagerar men jag kan inte tycka att det är någon olägenhet. Jag tycker inte att man behöver vara orolig, jag är mer orolig för Putin, säger Kalle Kotz.
Dock menar han att det kan vara lite värre för djuren, exempelvis hästar, som kan bli skrämda av smällarna. Han är även kritisk till bristen på information.
– Vi som markägare har inte fått någon information om detta, det tycker jag är lite dåligt, säger Kalle Kotz.
Andra frågor som dök upp gällde hur länge man kan försvara Gotland och hur lång tid det skulle ta att få förstärkning vid ett angrepp.
– Att säga hur länge vi kan försvara Gotland går inte, det beror helt på vad en motståndare sätter in, säger Magnus Frykvall.
Men att det finns ett försvar på Gotland är av stor vikt menar han.
– För en motståndare är det oerhört svårt att landstiga på en ö om den är försvarad.
Även frågan om vad det skulle innebära för Gotland om Sverige går med i Nato dök upp.
– Vi vet inte om det får en påverkan på Gotland och om det får det vet vi inte vilken påverkan det får, säger Magnus Frykvall.
Han gjorde det även tydligt att Nato själva inte kan besluta om det, vid ett eventuellt medlemsskap, ska placeras en Natobas på Gotland.
– Det är i så fall ett nationellt beslut. Det är Sverige och inte Nato som bestämmer det, säger han.