Detaljplansprocessen är den mest centrala delen. Med den på plats kan sedan bygglovsprocessen inledas.
– Det finns en tendens att ta en viss tid på den här ön när man ska göra någonting, nu är det 2023 och vi har ännu ingen riktig detaljplan på plats. Vi håller på i den planprocessen, både regionen och länsstyrelsen är positiva till det. Jag tycker det ser bra ut, säger Patrik Rees.
Tofta Beach Club kommer således överleva i år också.
– 2017 tänkte vi att inom ett par år så kommer det rivas för att vi ska bygga nytt hotell. Nu står vi här 2023 och det har tagit lång tid, men det känns som att vi kommer kunna sätta grävskoporna i marken 2024 eller 2025.
Med det tilltänkta hotellbygget är ambitionen att bli ”Nordens ledande resort”, med bland annat ett stort spa.
– Vi får ofta höra att det inte kommer gå att göra, men vi tycker definitivt att det går. Stockholmsområdet och Mälardalen är ett fantastiskt upptagningsområde och därifrån har man tre timmar på en båt eller 30 minuter på ett flyg. Så varför skulle man inte kunna bygga det här? Kan man bygga Steam i Västerås så kan man definitivt göra det här.
Avtal har ingåtts med Petter Stordalens hotellkoncern.
– Petter är ju jättetaggad. Som entreprenör är han kanske lite rastlös och undrar varför det inte går fortare, men samtidigt vill vi inte göra avkall på visionshöjden, säger Patrik Rees.
Försvarsmaktens ”våta filt” med utökat påverkansområde runt Tofta skjutfält, hur har era planer påverkats av den?
– Det som är positivt med försvaret är att det är väldigt raka besked. Det är enklare att förhålla sig till en tydlighet och de sa på en gång att vi inte skulle få bygga året runt-bostäder där. När vi började med det här så hade vi förhoppningen att vi skulle få ytterligare ett antal tusen personer att flytta till Tofta med omnejd och kanske bygga skola och satsa än mer på platsen, men det kan vi ju glömma. Vi har fått tänka om, men det var snabba och tydliga besked från Försvarsmakten, säger Patrik Rees och tillägger:
– Sedan kan jag tycka att det är problematiskt generellt med det utökade påverkansområdets begränsningar, mellan Klintehamn och Visby finns en av de finaste möjligheterna att utveckla Gotland.