Örnar ratar försvarets nybyggda boplatser

Kungsörnarna vägrar att lämna Tofta skjutfält, trots att Försvarsmakten byggt två nya bon åt dem. Försvarsövningarna påverkas.

Ett kungsörnspar fortsätter att ha revir och boplats på Tofta skjutfält, i ett område där det skjuts med både grov- och finkalibriga vapen.

Ett kungsörnspar fortsätter att ha revir och boplats på Tofta skjutfält, i ett område där det skjuts med både grov- och finkalibriga vapen.

Foto: Jan-Eric Hägerroth/arkiv

Tofta2020-09-09 12:59

I sin ansökan om nytt miljötillstånd för skjutfältet påtalade Försvarsmakten vikten av att ta bort befintlig boplats för kungsörn på skjutfältet. Om örnarna blev kvar i sitt gamla revir skulle det få så stora konsekvenser för övnings- och skjutverksamheten att det direkt skulle påverka försvarets operativa förmåga på Gotland.

Omedelbart efter att Försvarsmakten 2018 fått sitt miljötillstånd byggdes två alternativa boplatser. Tanken var att kungsörnarna skulle välja de nya platserna när störningarna från övningsverksamheten på fältet ökade. Men örnarna har hittills ratat de nya boplatserna.

– Kungsörnar är väldigt kinkiga när det gäller boplatser. Bona är byggda med rätt placering i terrängen och i bra träd. Men kungsörnar gör som de vill. De har inte visat något intresse för de nya boplatserna, konstaterar ornitologen och byggaren Johan Månsson som hjälpte Försvarsmakten när boplatserna byggdes i december 2018.

Försvarsmakten är ålagd att rapportera hur det går för örnarna. Johan Månsson har besökt skjutfältet och studerat fåglarna både 2019 och 2020.

– Kungsörnar häckar inte alla år. Förra året såg vi ingen häckning i det gamla boet, men i år har kungsörnsparet häckat och fått ut en unge. I det gamla boet, förtydligar han.

Kungsörnarnas närvaro påverkar Försvarsmaktens övningsverksamhet. Dag Gunhardsson är skjutfältsbefäl med uppgift att anvisa lämplig terräng inför övningar på fältet.

– När jag gör kartskisser över lämpliga övningsområden markerar jag områden där vi måste iaktta viss försiktighet, berättar han och tillägger:

– Kungsörnarnas närvaro är till men för vissa övningar.

Kungsörnarnas boplats ligger i ett område på den södra delen av skjutfältet med skjutplatser och målområde för både finkalibriga och grovkalibriga vapen. Skjutningarna verkar dock inte ha skrämt fåglarna.

– Mitt intryck är att de inte är direkt rädda av sig, säger Dag Gunhardsson.

Johan Månsson håller med:

– Kungsörnarna störs inte så mycket av att det far projektiler runt dem. Däremot är de känsligare när människor rör sig på marken.

Johan Månsson tror att kungsörn och militärer mycket väl kan samsas på skjutfältet i framtiden. Om det ändå blir aktuellt att såga ner den gamla boplatsen måste Försvarsmakten sannolikt ansöka om dispens från Artskyddsförordningen. Att det kan vara svårt att få en sådan beviljad har flera vindkraftsföretag fått erfara tidigare.

Karta: Tofta Skjutfält
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!