Turerna kring Tofta beach house har varit många de senaste åren. Överklagande om slutbesked, anmälan om svartbygge och en polisanmälan om miljöbrott för att nämna några av de händelser som bidragit till debatt.
Miljöbrottet rörde sanddyner på stranden som blivit förstörda och därigenom också växtlivet på platsen. Polisanmälan ledde inte till något åtal och entreprenören som anlitats för bygget gick således fri.
Under senaste årens byggen på Tofta har fler sanddyner och andra naturvärden varit i fokus – och nu är det på tapeten igen. Tidigare landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård, styrelseordförande i Tofta intressenter AB som bland annat äger Tofta beach house, har i ett mail till länsstyrelsen förklarat sin vilja att återskapa delar av miljön. Något som tolkats som en ansökan om strandskyddsdispens.
– Man får tolka det som man vill egentligen. Jag vill inleda en dialog med länsstyrelsen om hur vi ska kunna återställa sanddynerna.
Vem som ansvarade för att de sanddynerna försvann, eller varför, vill hon inte spekulera i. När de inledde bygget med restaurangen var de borta, menar hon.
– Vi är väldigt angelägna om att återställa så mycket som möjligt på stranden, säger hon.
I sitt mail till länsstyrelsen har hon bifogat ett antal bilder från andra stränder i landet där man återställt sanddyner. Men enligt Cecilia Schelin Seidegård hävdar länsstyrelsen på Gotland att ett sådant arbete inte är möjligt. Hon skriver:
"Ni har uttryckt att detta är omöjligt men nu ser ni nedan att i Skåne gör man seriösa försök. Skulle vi inte kunna ta upp diskussionen med er igen?"
Men om ni inte har något med sanddynerna att göra, varför vill ni då återställa dem?
– Tofta strand är en av Sveriges vackraste stränder. Därför måste den vara hållbar. Så att våra barn och barnbarn också kan njuta i framtiden. Då måste vi på olika sätt engagera oss och hjälpas åt. Vi har ett ansvar anser vi.
Nu har man en förhoppning om att länsstyrelsen vill föra dialog för att man ska kunna återställa området och sanddynerna.
Redan nu har man dock inlett restaurering, förklarar Schelin Seidegård. Man har rensat sly för hand och satt upp ett mindre staket för att skydda strandråg som letat sig upp.
– Vi har bara gjort en markering där strandrågen håller på att bilda nya tuvor, där finns ett litet staket för att skydda. Det är inget som hindrar någon från stranden eller så.