Storsatsningen på Tofta strand får kritik

Exploatören vid Tofta strand har fått föreläggande om vite av länsstyrelsen som nu ökar tillsynen av projektet. Det efter att flera klagomål inkommit till myndigheten.

På bildens syns det gamla korsvirkeshuset som nu rivits för att ge plats åt en ny strandrestaurang.

På bildens syns det gamla korsvirkeshuset som nu rivits för att ge plats åt en ny strandrestaurang.

Foto: David Skoog

Tofta2020-04-29 06:03

Den stora etableringen som just nu pågår vid Tofta bad och som GT och Helagotland.se tidigare skrivit om – har rört upp blandade känslor där flera personer har hört av sig till länsstyrelsen med klagomål. 

Projektet är omfattande med ett nytt hotell på cirka 150 rum, restaurang, spa och konferens, 30 bungalows och 130 bostadsrätter, där vissa delar redan är påbörjade. Bland annat har länsstyrelsen beviljat dispens från strandskyddet och regionen beviljat rivnings- och bygglov för att ersätta den gamla restaurangen närmast stranden. 

Men i början av april beslutade länsstyrelsen om vitesföreläggande om 50 000 kronor till följd av en åtgärd som strider mot strandskyddets syften.

– Vi har fått in ett antal anmälningar om lite olika saker och för några veckor sedan var vi ute på tillsyn och tog tag i några av dem. Bland annat har man lämnat ett antal större stenar på stranden i samband med att en serviceväg till den nya strandrestaurangen byggdes, men det rör sig även om en större sandhög som ligger i vägen och som vi redan i november bad den ansvarige, Johnny Ruthström, att ta bort. Då sa han att det var en miss och att det genast skulle åtgärdas, vilket ännu inte gjorts, säger Cecilia Cederborg vid Länsstyrelsen på Gotland.

Exploatören AB Tofta bad har fått tre veckor på sig att överklaga vitesföreläggandet till mark- och miljödomstolen eller två månader på sig att ta bort stenar och sandhög. Under tiden pågår ännu ett tillsynsärende som gäller en annan del av strandskyddsdispensen där exploatören givits tillåtelse att genomföra röjning av växtlighet. Här undersöker länsstyrelsen nu om exploatören kan ha brutit mot strandskyddsdispensen genom att ha röjt för mycket.

– På grund av det stora antalet anmälningar som kommit in till oss på senare tid så har jag planerat att göra regelbundna tillsynsbesök, det kan bli tal om fler förelägganden, säger Cecilia Cederborg.

Johnny Ruthström som är en av delägarna och som ansvarar för den del som nu fått vitesföreläggande kommenterar ärendet så här:

– Det finns inget att prata om. Bara en sandhög som tillfälligt placerades utanför vårat arbetsområde. Återställning pågår i detta nu.

Samtidigt irriterar vitesföreläggandet en av de andra delägarna, Johan Gate:

– Vi följer de regler som gäller när man bygger, men det finns fem eller tio motståndare till hela bygget som skickat in en anmälan och så måste länsstyrelsen agera fast de inte vill, det är väl så det har gått till, säger han.

I slutet av januari lämnade länsstyrelsen ett samrådsyttrande till regionen gällande förslaget på detaljplan med synpunkter från bland andra Försvarsmakten, Trafikverket och Statens geotekniska institut (SGI). Ett yttrande som nu bearbetas av regionen. I yttrandet framfördes flera synpunkter och potentiella problem med planförslaget som gäller bland annat byggnationen av bostäder, vatten- och avloppsfrågor samt inverkan på friluftslivet.

Just nu bearbetar regionen alla yttranden vilket enligt Sara Lind, planarkitekt på Region Gotland, är ett väldigt omfattande arbete:

– Nästa steg blir att skicka ut ärendet på granskning, men först ska alla yttranden sammanfattas och kompletteringar begäras in. Eftersom det rör sig om så många yttranden kommer det nog inte att ske förrän tidigast till hösten, säger hon.

Projekt Tofta

Projektet är omfattande med en satsning på 800 miljoner kronor och innefattar i förslaget ett nytt hotell med en maxhöjd på 18 meter och med cirka 150 rum. Restaurang, spa och konferens, 30 bungalows och 130 bostadsrätter. En ny strandrestaurang håller redan på att byggas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!