Under åren har Region Gotland gjort olika insatser för att minska nedskräpningen på Gotland. En "Avfallsplan" togs fram 2020, som skulle gälla mellan 2020-2030. Ett av delmålen var ett Gotland fritt från soptunnor år 2030, vilket menas att antalet soptunnor med blandat avfall ska minskas och ersättas med möjligheter att sortera sitt avfall.
Som en del av satsningen infördes så kallade "Big Bellys" istället för vanliga soptunnor år 2020. Dessa sopbehållare drivs med solceller och komprimerar soporna, och går att hålla koll på via nätet om de behöver tömmas.
Men på Tofta strand fick de inte några nya och smartare soptunnor. Det var 2015 som regionen klubbade igenom beslutet att sluta tömma de trettiotal soptunnor som fanns utspridda på Tofta strand. Istället skulle mark- och verksamhetsägarna på den privata stranden se till att den skulle få vara fri från skräp. Ett beslut som inte mottogs väl.
– Tittar man sig omkring på stranden så är det väldigt många människor här. För att kunna ha sophämtning, strandrensning eller städning behövs väldigt mycket resurser, säger Calle Ewald, ägare av Surflogiet samt ordförande i Strandföreningen Tofta-Gnisvärd.
När en samfällighet i Gnisvärd ansökte om medel från länsstyrelsen för att göra ett buskröjningsarbete, lades grunden till Strandföreningen. Nu jobbar de inom föreningen helt ideellt med att se till att stranden sköts och ser fin ut.
– Vi jobbar med att se till att både djurliv, naturliv och friluftsliv kan samlas och använda sig av stranden. Bland annat så ombesörjer vi röjning av släke, strandstädning och vi har även en del arkeologiska och botaniska vandringar, säger Calle Ewald.
Till en början ingick det i Strandföreningens arbete att hålla ordning på de trettiotal soptunnor som regionen lämnat efter sig. Något som visade sig vara hopplöst.
– På grund av att det är så högt besökstryck på stranden, så fylls soptunnorna otroligt snabbt och blir överfulla. Sedan kommer fåglar och andra djur och försöker hitta mat bland alla sopor, vilket sprider ut skräpet ännu mer. Lägg där till blåsten som gör att skräpet flyger ut över hela stranden, säger Calle Ewald.
För att få bukt på problemet inleddes ett experiment. Samtliga soptunnor plockades bort, i hopp om att besökare i stället skulle ta med sitt skräp när de lämnade.
– Du har ju egentligen två alternativ om du inte hittar en soptunna. Antingen slänger du det i naturen, eller så tar du med dig det när du går. De flesta människorna är vettiga, så de tar med sig skräpet hem, säger Calle Ewald.
Experimentet blev en succé och stranden mycket renare. Därmed var det självklart för Strandföreningen att fortsätta utan soptunnor. Nu jobbar Strandföreningen med att utveckla stranden än mer, så att det ska vara ännu lättare att hålla rent och värna om naturen.
– Drömmen är att vi tillsammans med mark- och verksamhetsägare ska kunna ha ordentliga sopsorteringsstationer vid varje nedfart. Då skulle våra besökare kunna sortera sitt skräp. En annan idé att sätta ut papperspåsar vi några av våra informationstavlor som ligger runt om, så att besökare inte bara kan ta med sig sitt eget skräp, utan kanske andras också, säger Calle Ewald.