Sven är trött på att betala för andras sopor

Nu har han blivit tvungen att ta hand om någon annas sopor – igen. Sven Norrby tycker det är dags att besökarna gör rätt för sig.

Eftersom det inte räckte att Sven Norrby köpte lås till sina sulobackar överväger han nu att sätta upp en kamera. På så sätt ska han kunna fånga de otillåtna sopdumparna på bild

Eftersom det inte räckte att Sven Norrby köpte lås till sina sulobackar överväger han nu att sätta upp en kamera. På så sätt ska han kunna fånga de otillåtna sopdumparna på bild

Foto: Astrid Philipson

Tofta2021-07-18 07:05

Det här är inte första gången Sven Norrby syns i tidningen. Året var 2008 och han vaknade upp till en minst sagt stökig upptäckt. Hans sopkärl var fulla – av någon annans skräp. Fast besluten om att det inte skulle hända igen köpte Sven lås för 500 kronor. Sedan dess har det varit lugnt, berättar han. Tills i måndags.

På morgonen låg det nämligen skräp över Sven Norrbys gräsmatta. Och det var inte hans eget skräp.

undefined
Det var inte första gången Sven Norrby överraskades av någon annans sopor.

Eftersom båda sopkärlen är försedda med lås numera är det inte möjligt för någon annan att slänga sitt avfall där. Men det stoppade tydligen inte sopdumparen från att göra sig av med skräpet. Den här gången hade någon ställt tre avfallspåsar vid sidan soptunnorna – ett perfekt byte för hungriga fåglar, som inte heller städar upp efter sig. Det var droppen för Sven.

– Fastlänningarna har råd att bygga sommarhus, de har råd att köpa sommarhus för miljontals kronor, men de har inte råd med sophämtning, utbrister Sven Norrby.

Han bor nära Tofta strand. Eventuellt kan det har varit badgäster som lockades av Svens kärl. För de är de första som syns från vägen, förklarar han.

Sven tycker att det är ofattbart hur folk kan vara så ignoranta:

– Vi ska värna om miljön och vi ska ta hand om våra egna sopor, tycker han.

Eftersom låsen tydligen inte räckte för att få ha sopkärlen för sig själv överväger Sven nu att sätta upp en kamera. Han har letat igenom avfallet efter adresser, utan någon framgång. Med hjälp av en kamera skulle han kunna fånga sopdumparna på bild, menar han. Tills dess är det Sven som får ta hand om deras skräp.

Att sopor hamnar på fel plats är ett problem på Gotland, framförallt sommartid. Befolkningsmängden dubbleras, och likaså gör avfallet.

– Folk som har sommarstugor har generellt sett abonnemang på sophämtning, förklarar Tobias Vestergren, enhetschef på regionens teknikförvaltning.

Ett alternativ för sommargäster som inte stannar lika länge är att köpa en betalsäck. Men det är inte alltid folk har lust att betala för dem.

 – Är det en avgift är det alltid någon som tycker att det är för dyrt, säger Tobias Vestergren.

Att man dumpar sina sopor på någon annans tomt hör dock inte till vanligheterna, menar han.

– Mer förekommande att man slänger hushållssopor i soptunnor i parker, förklarar Tobias Vestergren och fortsätter:

– Men vi jobbar hårt med att gå ut med information om vad som gäller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!